Polaaruurijat šokeeris pingviinide paaritumise nägemine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adeelia pingviinid
Adeelia pingviinid Foto: SCANPIX

Suurbritannias leiti, et üle 100 aasta vanune polaarretke raportist oli eemaldatud adeelia pingviinide paaritumist käsitlev osa.

Pingviinide paaritumisest kirjutanud bioloog ja arst George Murray Levick kuulus kuulsa polaaruurija Robert Scotti meeskonda, mis 1910. aastal suundus lõunapoolust uurima, edastab BBC.

Levicki raportit tsenseeriti, kuna leiti, et lindude paaritumisest kirjutamist peeti ebamoraalseks.

Levick oli üks esimesi pingviinide uurijaid. Tal oli võimalus neid jälgida Antarktikas Adare`i poolsaarel.  Ta kirjutas oma tähelepanekutest nii raporti kui avaldas artikleid.

Osa ta kirjeldusest peeti sobimatuks, kuna selles kirjeldati pingviinide paaritumist ja paaritumistavasid. Need osad eemaldati.

Vaid väga vähesed said lugeda adeelia pingviinide paaritumise kohta käivat informatsiooni.

Levick ise oli ka pingviinide paaritumise nägemisest šokeeritud. Ta kirjutas, et isased pingviinid sunnivad emaseid paarituma ning isased paarituvad isegi surnud emastega. Levick kasutas sellise paaritumise kohta sõna «nekrofiilia».

Nüüdisajal on adeelia pingviiniide kohta märgatavalt rohkem andmeid ning pingviinide paaritumist ebatsensuurseks ei peeta.

«Pingviinide puhul ei ole tegemist nekrofiiliaga nagu inimestel seda ette tuleb. Isased pingviinid võivad näha emast asendis, mis käivitab neis paaritumisreaktsiooni,» selgitas Briti loodusajaloo muuseumi kuraator Douglas Russell.

Russell lisas, et 20. sajandi alguses võis pingviinide paaritumine šokeerida ka selle tõttu, et neis lennuvõimetutes lindudes nähti nagu kääbuskasvu inimesi.

«Tegemist ei ole siiski inimeste, vaid ikkagi lindudega ning selliselt tuleb ka neisse ja nende ellu suhtuda,» lisas Russell.

Russell leidis Levicki raportist välja jäetud pingviinide paaritumist käsitleva osa juhuslikult kui otsis arhiivis originaalraportit.  

100 originaalraportist on siiani alles vaid kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles