Galerii: Kumus avati valguskunstinäitus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedest, 8. juunist on Kumu kunstimuuseumi 5. korruse kaasaegse kunsti galeriis avatud kaks eraldiseisvat valguskunstinäitust ühise pealkirjaga «Pimeduskiirus ja teised lood».

Projektis on oma töödega esindatud soome, läti ja eesti kaasaegsed kunstnikud. Soomes selle aasta mais suletud ja nüüd Eestisse jõudnud näituse «Pimeduskiirus» kuraator ja kontseptsiooni autor on Jaakko Niemelä ning sellele lisandub Eha Komissarovi initsieeritud sama teemat tõlgendav väljapanek «Teised lood».

«Valitud kunstiprojektid tegelevad pimedusele materiaalse baasi loomisega ja otsivad vahendeid, mis võimaldaksid pimedust installatsiooni materjaliks teisendada, soovides pimedust aktiveerida,» ütles näituse üks kuraatoreid Eha Komissarov.

«Pimedus muutub toimivaks, kui mõtestame selle lahti eri nähtustena, mille vahel kunstnikud loovad olulisi seoseid ja kokkupuutepunkte, kasutades nii metafüüsika võimalusi kui ka igapäevaelu kogemusi.»

Eha Komissarovi sõnul andis tõuke paralleelse projekti ellukutsumiseks Jaakko Niemelä kasutusele võetud sensitiivne väljend «pimeduskiirus», mis viis mõttele otsida eesti keele- ja kunstiruumist uusi lähtekohti pimeduse tõlgendamiseks. 2012. aasta mais suleti Soomes Aboa Vetus & Ars Nova muuseumis näitus «Pimeduskiirus», mis jõuab nüüd Eestisse.

Ebatavaline liitsõna «pimeduskiirus» omistab pimedusele valguse levikut kirjeldavaid omadusi, juhatab erineva tausta ja tegevuspraktikaga kunstnikke uute kultuuritekstide loomise juurde. Kõik näitusele kutsutud kunstnikud nägid pimeduskiiruse semantilises vastuolus paljulubavat võimalust pimeduse olemuse paremaks mõistmiseks.

Soome valguskunstniku Jaakko Niemelä juhendamisel toimus 2011. aastal workshop, milles kaks eesti, kaks läti ja kaks soome noort kunstnikku tegelesid valguskunstiga. Õpiaja jätkuks sai Jaakko Niemelä kureeritud näitus «Pimeduskiirus». Projektis esindavad Eestit Timo Toots ja Karel Koplimets, Lätit Kate Krolle ja Katrina Sauškina ning Soomet Anna Hyrkkänen ja Paula Lehtonen.

Väljapanekus «Teised lood» eksponeerivad oma töid kunstnikud Kristi Kongi, Jevgeni Zolotko, Ivar Veermäe, Liina Siib, Soome kunstnike grupp IC-98 koosseisus Patrik Söderlund ja Visa Suonpää, Kristiina Hansen & Johannes Säre ning Neeme Külm koostöös Ülo Kriguli, Liisi Eesmaa, Anu Vahtra ja Kärt Ojaveega.

Kumu kunstimuuseum tänab Soome firmat Koneen Säätiö, kes toetas näituse jõudmist Eestisse.

Näitust «Pimeduskiirus ja teised lood» saab vaadata Kumu kunstimuuseumis 30. septembrini 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles