Iraak hukkas Saddam Husseini erasekretäri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi president Saddam Hussein koos asepresident Taha Ramadani (vasakul), välisminister Tariq Azizi (vasakul taga)ja erasekretäri Abed Hamid Hmoud (Husseini taga)
Iraagi president Saddam Hussein koos asepresident Taha Ramadani (vasakul), välisminister Tariq Azizi (vasakul taga)ja erasekretäri Abed Hamid Hmoud (Husseini taga) Foto: SCANPIX

Iraagi justiitsministeerium teatas, et eile hukati selle riigi endise diktaatori Saddam Husseini erasekretär ja nõunik Abed Hamid Hmoud al-Tikrit.

Hmoud oli Husseiniga suguluses ning samuti pärit Tikritist, kirjutab AFP.

Hmoud anti kohtu alla shiitide vastu suunatud vägivalla tõttu.

USA ja ta liitlased tõukasid Husseini võimult 2003. aastal. Ta mõisteti surma ning poodi 2006. aastal üles.

USA sõdurid arreteerisid Hmoud al-Tikriti 2003. aasta juunis. Ta oli Iraagi tagaotsitavate nimekirjas pärast Saddam Husseini ning viimase poegi Qusaini ja Odaini neljandal kohal.

Iraagi kohus mõistis Hmoud al-Tikriti surma shiiitide opositsioonirühmituste ja usuparteide jälitamises. Hussein oli keelanud parteide tegutsemise.

Hmoud al-Tikritit süüdistati ka shiiitide ülestõusu mahasurumises osalemises pärast 1991. aasta Pärsia lahe sõda.

Eelmine kord hukati Saddam Husseini lähikondlane 2010. aasta jaanuaris. Surmanuhtlus ootab ees ka Iraagi endist välisministrit Tariq Azizi, kuid kohtuotsust ei ole veel täide viidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles