Inglise meremehed toitusid mitme sajandi jooksul soolalihast ja kuivikutest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolaliha
Soolaliha Foto: Wikipedia.org

Inimjäänuste uuring näitas, et 16. sajandi Inglise kuninga Henry VIII lipulaeva Mary Rose´i meeskond toitus soolalihast ja kuivikutest.

Teadlased uurisid Briti mereväe kalmistule maetud 80 meremehe jäänuseid, eesmärgiga teha kindlaks, millest nad toitusid, kirjutab The Telegraph.

Lisaks Mary Rose´i meremeeste jäänustele uuriti ka 17. ja 18. sajandi meremeeste luustikke.

Luude uuring näitas, et enamjaolt oli nende meeste menüüs soolaliha ja kuivikud ning 200 aasta jooksul muutus laeva pardal olev menüü minimaalselt.

«Luude kollageeni isotoopanalüüs aitas luua pildi, millest meremehed toitusid. Kui juurde lisada ka tollased ülestähendused laevamenüü kohta, siis muutus pilt täpsemaks,» selgitas Oxfordi ülikooli uurija Mark Pollard.

Dokumentatsioonis seisab, et laevade pardal oli söögitegemiseks nisujahu, kerahelbed, looma-või lambaliha rasv, kuivatatud ja soolatud sealiha, õlu, kuivikud ja soolatud tursk.

Selliseid toiduaineid ja neist valmistatud roogi on mainitud ka laevade logiraamatutes.

Uurijate sõnul oli Briti kuningliku mereväe toitmine keeruline logistiline ettevõtmine. Näiteks 18. sajandil oli Briti mereväes 70 000 kõrgema ja madalama astmega meremeest.

Nende menüü ei erinenud eriti 16. sajandi meremeeste omast – põhikohal oli ikka kuivatatud liha, soolatud tursk, õlu ja kuivikud.

«Meie uuring oli esimene, mis näitas, mida sõid meremehed. Mitme sajandi jooksul menüü ei muutunud. Luude uurimine koos ajalooliste dokumentidega andis sellest selge pildi,» selgitasid uurijad.

Mary Rose oli Inglise kuninga Henry VIII laevastiku lipulaev, mis osales 33 aasta jooksul mitmes Prantsusmaa ja Šotimaaga peetud merelahingutes.

See alus renoveeriti 1536. aastal ning ta viimane lahing toimus 19. juulil 1545. aastal. Siis uppus ta Wighti saare lähedal Solenti lahes.

Mary Rose´i vrakk leiti 1971. aastal ja toodi pinnale 1982. aastal. Praegu on laevajäänused konserveeritud ning asuvad Portsmouthis muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles