Vene kosmosekapslid tapavad Kasahstanis antiloope?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saiga-antiloop
Saiga-antiloop Foto: Wikipedia.org

Teadlased püüavad selgusele jõuda, mille tõttu Kasahstanis on hukkunud tuhandeid saiga-antiloope (Saiga tatarica).

Loomade massihukkumised on aset leidnud kahe aasta jooksul, edastab Daily Mail.

2010. aastal leiti Kasahstanis müstilisel viisil surnuna ohustatud liiki kuuluvad antiloobid, sama kordus aasta hiljem ja ka sel aastal.

Teadlased on välja pakkunud, et antiloobid võisid hukkuda viiruste, kiskjate või kosmosekapslite tõttu.

Kasahstani põllumajandusministeeriumi ametliku teate kohaselt tekkis antiloopidel bakteritest põhjustatud kopsuinfektsioon, mille tõttu nad surid.

Kuid Kasahstani ja Venemaa teadlaste uue arvamuse kohaselt  võisid antiloopidele surma tuua hoopis astronautide maandumiskapslid.

Selle aasta aprillis maandus üks selline kapsel kahe Venemaa kosmonaudi ja ühe USA astronaudiga Kasahstanis Sorsha küla lähedal. Pärast seda leiti sealt umbes 120 surnud saiga-antiloopi.

Asjatundjate arvates võib antiloope ohustada ka lähedal paiknev Baikonuri kosmodroom, kust Venemaa oma mehitatud ja mehitamata kosmoselaevad teele saadab.

Kasahstani looduskaitseaktivist Musagali Duambekov sõnas raadiojaamale Radio Free Europe, et antiloobid võisid hukkuda rakettidest eralduvate mürgiste ainete tõttu. Samuti kahtlustatakse, et metsloomade tervist ja immuunsüsteemi mõjutavad laialt kasutatavad põlluväetised.

Saiga-antiloopide kaitseorganisatsiooni Saiga Conservation Alliance esindaja Eleanor Milner-Gullandi sõnul võisid antiloobid paaritumishooajal süüa mürke sisaldavaid taimi.

Enamik hukkunud antiloopidest on emased, kes olid äsja pojad ilmale toonud. Emased antiloobid olid liiga nõrgad, et oma poegi toita. Selle tõttu hukkusid ka pojad.

Looduskaitsjate sõnul muutus saiga-antiloop ohustatud liigiks liigse jahipidamise tõttu. Nüüdsed massilised suremised aga näitavad, et see liik võib välja surra.

Venemaa ja Kasahstani steppides oli 1950. aastatel miljoneid saiga-antiloope. Neid hakati jahtima, kuna Hiina meditsiinis kasutatakse nende loomade sarvi ravimite valmistamiseks.

Venemaal, Kasahstanis, Usbekistanis ja Mongoolias on nüüdseks alles umbes 85 000  saiga-antiloopi. Neis riikides on saiga-antiloopidele jahipidamine keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles