Lõuna-Ameerikas Amazonase jõgikonna aladel elavad põliselanikud ei põe lääneriikides levinud infektsioonhaigusi.
Amazonase hõimuliikmete immuunsüsteem on tugev tänu mikroobidele ja parasiitidele
Hiljuti tehtud uuring näitas, et need hõimud on terved tänu mikroobidele ja parasiitidele, edastab Helsingin Sanomat.
USA Chicago ja Oregoni ülikooli teadlased uurisid Ecuadoris shuari hõimu liikmete organismis C-reaktiivset valku (CRP).
C-reaktiivne valk on põletiku näitaja. Seda toodab maks ja selle tase tõuseb, kui kehas on põletik.
Kuigi CRP tase tõuseb tavalisest bakterite infektsioonist, on selle valgu tase pidevalt kõrge näiteks ülekaalulistel ja depressioonis inimestel.
Asjatundjad nimetavad organismi pidevas infektsiooniseisu olemist vaikseks tapjaks. Selle tagajärjel võivad tekkida südamehaigused, vähk, neurodegeneratiivsed- ja autoimmuunhaigused.
Uuring näitas, et shuari hõimu CPRi tase on märgatavalt erinev lääneriikide elanike tasemest.
Uuringus osales 52 hõimuliiget ja neid uuriti neli nädalat. Nende CRP-tase ei ületanud 3 mg/l, mis on madalaim põletikule viitaja. Mõnel uuritul oli CRP-tase põletiku tõttu kõrgem, kuid põletik ei kestnud kaua ja organismi normaalne seisund taastus kiiresti.
Lääneriikides on CRP-tase krooniliselt kõrge kolmandikul elanikkonnast.
Uuringut juhtinud Thomas McDade`i arvates on shuari hõimu liikmetel tugev immuunsus tänu varases lapsepõlves mikroobide ja parasiitidega kokku puutumisele ja infektsioonidele.
Nende immuunsüsteem on selle tõttu tugevam kui heaoluriikides elavatel inimestel.
Heaoluühiskonnas elatakse juba liiga hügieenilises keskkonnas ning selle tõttu toovad mikroobidega kokku puutumised kohe haigestumise.
«Lääneriikide inimeste immuunsüsteem on liigse puhtuse tõttu nõrgaks muutunud ning võib reageerida valedele asjadele. Rünnata näiteks kudesid,» selgitas uurija.
Teadlaste sõnul saab selle liigse hügieenilisuse hüpoteesiga selgitada ka viimasel ajal kasvanud allergiatesse haigestumist.
Hüpoteesi kohaselt nõrk immuunsüsteem ei suuda ära tunda tegelikke infektsioonitekitajaid, vaid reaktsioon tekib juba ka õietolmu ja toidus leiduvate ainete tõttu.