Lätis toimub Lehmade Paraad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis toimub Lehmade Paraad.
Lätis toimub Lehmade Paraad. Foto: Promopilt

Maailma populaarseim kunsti- ja heategevusprojekt Lehmade Paraad jõuab teist aastat järjest meie lõunanaabrite juurde Ventspilsi.

Eestlasi esindab kunstnik Merike Estna. Lehmade Paraad Ventspils 2012 avatakse suurejoonelise tseremooniaga 30. juunil kell 12.00 Ventspilsi Ostas tänava promenaadil. 

Kümme aastat tagasi, aastal 2002, sai Ventspilsist esimene Ida-Euroopa linn, kus Lehmade Paraad toimus. Sel aastal, mil üle maailma tunnustatud kunsti- ja heategevusprojekti taas võõrustatakse, kutsub Ventspils kokku nii lehmade illustreerimises tugevad kunstnikud kui ka kõik Läti elanikud.

Lehmi asuvad maalima tunnustatud Läti kunstnikud, Eesti kunstnik Merike Estna, kunstnikud Leedust, Aserbaidžaanist ja mujalt. Ventspilsi lapsed, üliõpilased, sportlased ja teised tuntud inimesed maalivad oma lehmi. Sel aastal kutsub Ventspils kõiki lätlasi lehma illustreerimisel osalema. Rahvalehma kaunistatakse spetsiaalsete lillekujuliste kleebistega, mida iga osaleja võib lehma külge kleepida.

Lehmade Paraad on maailma suurim ja kõige edukam avalik kunstinäitus. Klaaskiust lehmi kasutatakse vaba ja unikaalse kunsti vahendina. Lehmade skulptuurid antakse kunstnikele, kes neid loominguliselt dekoreerivad ja seejärel saavad neist Lehmade Paraadi eksponaadid. Kui paraad on läbi, toimub oksjon, kus iga huvitatud inimene võib võistupakkumises osaleda ja endale lehma osta. Oksjoni tulu annetatakse heategevuseks. 

Esimene Lehmade paraad toimus 1999 aasta Chicagos. Sellest ajast peale on sündmus aset leidnud enam kui 75 linnas üle maailma, sealhulgas sellised suurlinnad nagu New York (2000), London (2002), Tokio (2003, 2006 and 2009), Mexico City (2005), Buenos Aires (2006), Moskva (2006), Pariis (2006), Rooma (2010)jne.
Lehmade Paraad 2012 toimumispaigad on Brasiilias, Põhja-Karoliinas, Touluse-is, Põhja-Iirimaal ja Ventspilsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles