Erootikapoes komplekse ei tunnistata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Vaoshoitud inimesele võib mõte erootikapoe külastamisest tunduda esmapilgul vastuvõetamatu, ometi lähevad need, kes pärast esimest käiku kohmetusest üle saanud, sinna ikka ja jälle tagasi.

Pärnus Riia maanteel asuvasse sekspoodi astudes hakkavad külastajale silma kümned vibraatorid, riiulite kaupa seksikat pesu, DVD- ning videofilme ja terve vitriinitäis libestusvahendeid, tupekuule, kondoome, rõõmurõngaid ja muud kaupa, millele võhik esimese hooga kasutusvõimalusi leida ei oskagi.

Kuigi eestlased näivad olevat konservatiivsed ja kinnised, kukutavad erootikapoe töötajad müüdi, nagu oleks seksi ja mängurõõmu nautimine vaid noorte pärusmaa.

Alaealistel asja pole

"Siin käib väga erinevaid inimesi: palju noori, soliidses eas daame, tuntud inimesi," loetleb müüja Heli. Tullakse üksi ja paari kaupa, paaris on nii mehed-naised kui omasoolised. Heli sõnul pole häbeneda midagi, sest kehtib kirjutamata reegel: mis nende seinte vahel räägitud, see sinna jääb.

Ainsad, kes ukse pealt tagasi saadetakse, on alaealised. "Kui vahel mõni noor ukselt hõikab, et tahab kondoome osta, siis muidugi annan talle, aga sellega asi piirdub," räägib kaheksa aastat erootikapoes töötanud naine.

Sama poe teine müüja Tamara täpsustab, et naljaheitvad poisikesed saadab ta kurja häälega minema, kuid sõbralikumate ja uudishimulikumatega puhub juttugi.

"Räägin neile, et kannatagu veel mõni aasta, küll tuleb ka see aeg, kui nemad on siia oodatud," seletab ta.

Kui ollakse juba aastaid koos elanud, on müüjate sõnul tavaline, et suhtesse tekib rutiin. Julged on need, kes suhte elavdamiseks vaeva näevad ja abivahendeid otsivad.

"Väga paljud kohmetuvad uksest sisse astudes, näed, et inimene tahab rääkida, aga ei julge," jutustab Heli. Siis tuleb töötajatel läheneda kliendile soojalt ja sõbralikult ning julgustada teda oma soove avaldama.

Heli kinnitusel on hea, kui poes töötavad erinevas vanuses müüjad, sest omaealiste vahel on barjäärid lihtsamad purunema. "Vanemad inimesed on küsinud, kas Tamara ka tööl on, et endast nooremaga nad ei saa oma probleemidest vabalt rääkida," tähendab ta.

Tamara jutustab, kuidas ta kord teenindas noorpaari ja tüdruk saatis hiljem kaupa kaema ka oma ema. Ütles veel, et mingu õhtul hiljem, kui poes on vaikne. Ema läkski, ja juttu Tamaraga jätkus pikemaks ajaks. "Pärast ta tunnistas, et tema konservatiivsed arusaamad muutusid," tõdeb müüja.

"Meie kõrval asub majatarvete pood, vahel mõni vanem naisterahvast eksib sinna minnes uksega ning meile sattudes läheb kiiresti pead vangutades ja ahhetades minema," muigab Tamara, kellel omalgi aastaid üle viiekümne.

Kompleksideta müüjad

Erootikapoe müüjatel komplekse ei ole, seksist ja poes müüdavast räägivad nad häbenemata, kliendile tehakse vajadusel puust ette ja punaseks, kuidas üht või teist toodet tarvitada.

Heli räägib, kuidas kord käis tema juures mees, kes tahtis naisele erutusttekitavat kreemi osta. "Seletasin talle, et seda määritakse kliitorile korraga hästi vähe ja toime tekkimine võtab aega, sest kreem peab imenduma," pajatab Heli. "Järgmisel päeval tuli ta vihasena tagasi, et toode ei toimi ja ta tahab raha tagasi."

Selle peale küsis müüja, kuidas mees kreemi kasutas, mille peale sai vastuse, et määris omale keele peale. "Seleta kui hästi tahad, mõni ikka ei kuula," tõdeb naine.

Peale toodete tutvustamise antakse klientidele oskuste piires nõuandeid. Ometi on neidki, keda aidata ei saada. Siis soovitatakse taktitundeliselt tal nõustaja poole pöörduda.

"Kui naine ei taha seksida, siis ei saa teda vägisi sundida," räägib Heli. "Mees võib siin oma murest rääkida, aga suhtes on alati kaks poolt ja nõu ei saa anda, kui teise poole arvamust ei tea."

Eestlasi hindavad mõlemad müüjad eksperimenteerimisjulgeks, pealegi muutub seksist rääkimine ajaga järjest vabamaks.

"Kõige rohkem ostetakse vibraatoreid, libestusvahendeid, peenisemansette, kondoome ka muidugi," loetleb Heli. Sado-maso vahendid rändavad peamiselt kingikotti, neid, kes väga äärmuslike seksivõimalustega tegelevad, on vähe.

Menukad on filmid, mida saab nii kaasa osta, laenutada kui kohapeal vaadata. Ka pila- ja sünnipäevakingituste leidmiseks astutakse erootikapoe uksest sageli sisse.

"Kingitakse käeraudu, vigurkondoome, seksikat pesu, kumminaisi," pajatab Tamara. Müüja sõnade järgi olla üks naine kord ostnud hiigelvibraatori naabrile kättemaksuks, kuid kuidas kättemaks välja nägema pidi, Tamarale ei räägitud.

Leidub neidki, kes erootikapoodi pöörduvad seksi ostmiseks ning sealseid müüjaid prostituutideks peavad. Sellised kliendid saadetakse aga pikema jututa minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles