Feministid rikkusid kloostrisse sisenemise keeldu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Kreekas Athose mäel asuvatest kloostritest
Üks Kreekas Athose mäel asuvatest kloostritest Foto: AFP / Scanpix

Kreekas Athose mäel asuvatesse kreeka õigeusu kloostritesse on naistel sissepääs keelatud, kuid feministid rikkusid seda keeldu.

Kümnekonnale feministist kreeklannale polnud 1000 aastat jõus olnud keelu rikkumine raske, vahendab AFP.

 

«Ronisime koos kümnekonna naisega üle ühte kloostrit muust maailmast eraldava müüri ja seisime kloostri õues protestiks vaikides,» sõnas Kreeka parlamendi naissaadik Litsa Ammanatidou-Paschalidou.

 

Lisaks üle kloostrimüüri roninud naistele oli Athose mäe juures meelt avaldamas umbes 1000 inimest, protestides selle vastu, et naistele on kloostrisse sissepääs keelatud.

 

Meeleavaldusel osales ka kohalikke elanikke, kelle sõnul kuulub kloostri käsutuses olev 8000 hektari suurune maa-ala hoopis neile, mitte munkadele.

 

Riiklik süüdistaja on hakanud juhtumit uurima, sest Kreeka seaduste kohaselt on kloostrisse loata sisenemine karistatav.

 

Lähiajal selgub, kas keeldu rikkunud feministidele esitatakse süüdistus.

 

Athose mäel asuvate kloostrite sisekord on nii karm, et seal ei tohi olla isegi emaseid koduloomi.

 

See polnud siiski esimene kord, mil naised kloostrisse sissepääsukeeldu rikkusid. 20. sajandi algusest on teada juhtumeid, kus Athose mäel asuvatesse kloostritesse pääsesid sisse meesteks riietunud naised.

 

Ka mungad on teinud keeluseaduses järeleandmisi: 1770. aastal toimunud ülestõusu ja 1821. aastal alanud Kreeka iseseisvussõja ajal, mil sealsetes kloostrites otsisid põgenikud peavarju, nende hulgas oli ka naisi ja tüdrukuid.

 

Athose mäel asub 20 kloostrit, milles elab kokku 2300 munka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles