Mehe puudutus muudab naise kehatemperatuuri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehe puudutus muudab naise kehatemperatuuri
Mehe puudutus muudab naise kehatemperatuuri Foto: SCANPIX

Šotimaa St. Andrews ülikooli uuringu kohaselt muudab mehe puudutus naise kehatemperatuuri.

Katse näitas, et mehe puudutusest tõusis naistel temperatuur eriti just näo ja rinna piirkonnas, kirjutab Live Science.

«Naiste juures leiab temperatuuritõus aset igapäevastes sotsiaalsete kontaktide käigus, kui nad suhtlevad meestega. Mõne naise kehatemperatuur muutus lausa ühe kraadi võrra,» selgitas sotsiaaluurija Amanda Hahn.

Uurija sõnul tajuvad naised ja mehed seda alateadlikult.

Teadlasi huvitas, kuidas nahatemperatuur muutub stressi ja teiste emotsionaalsete olukordade puhul.

Uuring näitas, et peas ja näos kerkis temperatuur stressi, hirmu ja viha ajal. Teadlasi huvitas veel, kuidas teised emotsioonid näo ja rinnapiirkonna temperatuuri muudavad.

Nad tegid katse kahe grupi heteroseksuaalsete naistega, lastes mees- ja naiseksperimentaatoril naisi puudutada käest, pihust, näost ja rinnaalalt. Uuriti, kas nahavärvus muutub, sest värvuse muutumine viitab temperatuurimuutusele.

Uuring paljastas, et kui eksperimentaator puudutas katsealust mingist paigast, siis naha temperatuur tõusis kümnendiku võrra.

See mõju ei olnud nii märgatav käe ja peopesa katsumise puhul, kuid näo ja rinna puhul oli märgatav.

Naiste nahatemperatuuri muutus oli kõige märgatavam siis, kui neid oli puutunud meeseksperimentaator. Uuring näitas, et mehepoolne katsumine tõstis katsealuste naiste näo ja rinnaosa naha temperatuuri keskmiselt 0,3 kraadi võrra.

«Näos oli temperatuuritõus kõige selgemalt näha. Katses ei manipuleeritud naiste emotsioonidega, tegemist oli keha automaatse reaktsiooniga,» selgitas Hahn.

Kui katseaalustelt küsiti hiljem, kas nad olid temperatuuritõusust teadlikud, siis nad ei teadnud sellest.

Uurija lisas, et temperatuuritõusu puhul on tegemist mitteverbaalse kommunikatsiooniga, mis ei pruugi palja silmaga näha olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles