Inimese võitlus „jumalaga“ ehk kui tähtis on välimus?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relika Rae.
Relika Rae. Foto: Erakogu

Välimus pealaest jalatallani algab loomulikult näost ja soengust. Tugeva tuule käes paljastuvad pea kiilaks aetud küljed. Peas punased ja mustad pikad patsid, millel on vahel lisaks mõnd muud värvi.

Värvitud silmad ning nende ümbrus ja paremal juhul kontrastsed kulmud mahaaetute asemele joonistatud. Allapoole liikudes märkame ebatavaliselt heleda ihu peal lõhkist musta võrksärki, mille peal veel omakorda üks pikkade varrukatega võrk.

Puusadel rippumas paar vööd, jalas niivõrd lõhkised püksid, milletaolisi enamik eluski näinud pole, nende alt paistmas sukad või tumepunased/ leopardimustrilised püksid.

Pilk peatub massiivsetel saabastel. Tuldud teed pidi tagasi mõõtes näeme veel pisemaid detaile: ogalisi käerihmasid, ketti, mis jookseb lõua otsast kõrvarõnga külge, sõrmuseid ja mustaks lakitud küüntega käsi hoidmas õllepurki või raamatut.

Ja tuule vaibudes langeb keha ümber must nahkmantel. Pilguga mind saatma jäädes võib märgata pisikest õlakotti, millel punane roosiõis ... Miks ma olen selline? Sest mul meeldib. Teen seda, mis mul meeldib. Olen vaba, mitte selle võltsreaalsuse vang.

Nii kirjeldab ennast 21aastane gootipoiss Bonejob.

Kuuldes pidevalt oma tuttavatelt igasugustest probleemidest, mis nende välimusega kaasas käivad, otsustasin teha paari oma sõbraga intervjuu ja uurida, kuidas see asi siis on. Küsimustele vastasid Bonejob (21), J2nku (23), Elwood (18) ning Catspring (17).

Kirjeldage oma välimust ja stiili. Miks olete sellised, nagu olete?

J2nku: Kannan seda, mis pähe tuleb. Vastavalt tujule. Meeldivad huvitavad riietusesemed, enamasti mustad. Kaelas teravate neetidega rihm, kätel embleemiga randmerihm, needirihm ja hõbekett.

Kõige peal nahktagi, nahkmantel või mingi omatehtud riideleiutis. Eks oleneb ka ilmast. Nagu enne ütlesin, peamiselt oleneb tujust. Stiili nimetus oleks siis mingi alternatiivne riietus vahest. Sulam gooti-, punk-, rokk- ja õudusžanrist.

Catspring: Scenepoiss olen: suht-koht needitud, juuksed lakised jne.

Elwood: Võib-olla mingi punki-metal'i-goth'i segu. Kombineerin stiile ja seepärast ei oska kindlat nime anda.

Mind kirjeldavad musta värvi riided, kukehari, väga palju kette, ogad, talvel tanksaapad ja must mantel, suvel ketsid. Neete mul pole, ei leia mingit mõtet nende tegemisel. Ühe kõrvaaugu olen sellegipoolest suureks venitanud (st sõrm läheb läbi).

Teistsuguseks muutusin tänu Siilile (Seevaldi laulja), kes tekitas minus soovi saada punkariks. Ja sellest saati olengi läbinud punk-kultuuri moefaase. Muidugi ühtib mu välimus mu muusikamaitsega. See on teine mõjutaja, mis mind sellele teele viis.

Tooge näiteid, milliseid eelarvamusi, juhtumisi ja probleeme on teil välimuse pärast ette tulnud.

Bonejob: Kas tuleb mõni eakas daam mind oma jumalaga ründama, kui olen otsustanud kauni ilmaga jalutuskäigule minna, või soovitabkoolis eesti keele õpetaja mulle tungivalt psühhiaatri abi mu välimuse ja revolutsiooniliste ideede tõttu, mille ma tundi kaasa võtsin.

Samal ajal see viimane omadus meeldis jällegi väga ajalooõpetajale.

J2nku: Kooli ajal oli alati kellelgi midagi öelda. Kooliväliselt otsest pole midagi. Kuigi eks noored ikka irvita, kui minust tänaval mööduvad. Siiski, see on enamasti väiksemates kohtades. Suuremas linnas nagu Tallinnas pole eriti probleemi, sest inimesed elavad oma elu ja lasevad teistelgi elada.

Elwood: Huvitaval kombel on enamik nendest vähestest juhtumitest olnud positiivsed. Näiteks koolis suhtusid õpetajad väga rõõmsalt erksinisesse püstisesse kukeharja. Aga negatiivset kaja kuulen vahel tänaval, kui pisikesed tüdrukud karjuvad mulle järele: „Emo!"

Mida teil on öelda neile, kes seda stiili n-ö värdjalikuks nimetavad ja kellel on eelarvamused?

Catspring: Riietumine on minu jaoks niisama hea kui joonistamine või muu kunstivorm. Art is not for fools, are you an artist?

J2nku: Mina ütleksin, et elage, nagu elada tahate, ja laske ka teistel elada. Ma ise olen tolerantne inimene, aga on elustiile, mis mulle väga ei istu.

Näiteks usklikud, kes tulevad oma vaateid mulle peale pressima. Siiski oman sõpru, kes on usklikud ja kellega saan väga hästi läbi. Seda just sellepärast, et mõlemad ei pressi teisele oma elustiile peale. Ja nagu öeldakse: kui ei meeldi, ära vaata. Mulle ei meeldi külm ja ma ei koli Antarktikasse elama, nii et kõik korras.

Bonejob: Mitte midagi pole neile öelda. Kunas on rumalatega diskuteerimine viinud sihile? Rumalus, täpsustuseks ütleksin siis, et inimlollus on minu jaoks andestamatu faktor ja selle rohkus ajab vahel isegi naerma.

Et ma pole diktaator - kahjuks või õnneks -, piirdun soovitusega lugeda rohkem ja laiendada kõikvõimalikul moel oma silmaringi.

Millega tegelete? Töö, kool, muu. Kas välimus mõjutab töökoha valikut ja tööle saamist? Kuidas ja miks?

Elwood: Käin koolis ja seal ei tekita see suurt kisa-kära. Niipalju, kui ma tööd olen otsinud (näiteks suveks), pole mulle küll mu välimust ette heidetud. Pigem tuleb see kasuks, vähemalt mind on töövestlustel selle eest kiidetud.

Catspring: Otsin lootusetult tööd, sest siiamaani on kõik töökohad, kuhu olen kandideerinud, käskinud needid ära noppida. Neid ei olegi nii palju. Mingit intrigeerivat muljet ma ei jäta oma neetidega, kuid suurem osa tööandjatest eelistab neid tööotsijaid, kel neete üks kuni mitu vähem kui mul, või hoopiski ilma neetideta isikut.

Bonejob: Tegelen praegu töö mitte tegemisega. Äkki just seepärast, et välimus mõjutab töölesaamist. Aga sellepärast ma end muutma ei hakka.

Olen väga põhimõttekindel. Ma ei pea hakkama end sobitama normidesse, mida ei ole olemas. Seevastu võimaldavad eriline välimus ja maailmavaade leida sellise töökoha, mis võimaldaks teha seda, mis mulle meeldib ja mis ei sea mu eneseväljendusviisile üleliigseid ja idiootseid piiranguid.

Kas oled reisinud? Kuidas on suhtumine olnud mujal?

Catspring: Reisinud eriliselt polegi. Kolisin Soome, sest Soomes pole nii konservatiivsed ja kitsa silmaringiga/ vaadetega inimesed.

Bonejob: Mõnd riiki või kultuuri (minu arust Eestis puudub üldse kultuur kui selline) väisates on inimestest jäänud palju parem mulje kui kodumaistest. Inimesed on palju avatumad, sallivamad ja haritumad. Ei omata nii palju matsirahvale omaseid käitumismaneere.

Mida teil on öelda inimestele, kes ei julge näha välja sellised, nagu tahavad, sest kardavad teiste arvamust või kelle töökoht, staatus, vanus seda ei luba?

J2nku: Kui tunned end mugavalt riietuses, mida kanda tahad, siis tee seda. Ole selline, nagu oled, ära lase teistel oma elu segada. Inimestele, kes vinguvad teiste kallal, on väga jama elu. Enda elu nad elada ei oska, kui oma nina teiste omadesse topivad.

Catspring: Ärge kartke, proovige ära. Positiivne vastukaja on sõltust tekitav ja teile hakkab see meeldima. See on joovastav tunne.

Bonejob: Teiste arvamus pole teie, vaid nende probleem.

Mis asi on üldse vanus? Mina seda ei tea ega suuda selle olemasolu tõestada. Olge vabad, olge need, kes olete. Siinkohal meenub üks nüüdseks kadunud eesti näitleja Ants Eskola, kes kapseldus ja tõmbus endasse, kui nõukogude režiim teda vormida püüdis. Noorena oli ta küüditatud ja mitu Gulagi laagrit läbinud, tuli tagasi ja tegi ikka oma asja.

Soovitan kõigil vaadata filmi "Indrek", inimese võitlust jumalaga. Härra Mauruse rollis on Ants Eskola. See on üks eesti filmidest, mis mul väga meeldib, nagu ka see näitleja.

Elwood: Asja tasub proovida. Minule on andnud mu stiil  kindlasti julgust ja uusi sõpru. Samal ajal ei tasuks liiga julgeks muutuda, sest siiani on inimesi, kes tulihingeliselt ei salli meiesuguseid, nende käitumine ei pruugi alati heaga lõppeda. Kindlasti tuleb arvestada tagajärgedega nagu tähelepanu nii heas kui halvas mõttes.

Eelmises blogis oli üks väike küsimus. Tegemist oli testiga. Need, kes vastust ei teadnud, ei pea muretsema. Vastuseks on nimelt see, et neiu lootis matustel taas noormehega kohtuda. Nende puhul, kes vastuse ära arvasid, on aga tegemist psühhopaatidega. MMMhuaaahahahaha:P

Muide, 28.02. toimub Tallinnas korraga kaks lahedat üritust. RockStars'is toimuval gootidiskol "Beats From The Vault" esineb Noisuf-X ja ööklubis Club Von Überblingen toimub üritustesarja „Fetish Freaks" teine pidu.

Minu arvates tuleks need kaks üritust kokku panna, ma tõesti ei kujuta fetišpidu koos Sky+ DJdega ette, aga tee see korraldajatele selgeks. Ise lähen Noisuf-x'i vaatama, aga üritan ka teiselt peolt läbi hüpata. Kohtume siis Tallinnas.

Lugu, mida kuulata: Noisuf-x: "Last Dance".

Video, mida vaadata: Switchblade Symphony "Clown", mis on minu arvates üks ilusamaid muusikavideosid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles