Märtsikuu laupäevadel näeb kinomajas Eino Parsi nukufilme

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Operaator Kõps seeneriigis»
«Operaator Kõps seeneriigis» Foto: Tallinnfilm

Kõigil märtsi laupäevadel näitab Tallinna kainomaja Eino Parsi nukufilme, Eesti nukufilmi suurkuju Heino Pars on lubanud laupäeval, 7. märtsil tulla ka lastega vestlema ja nende küsimustele vastama.

Heino Pars, kes 1962. aastal debüteeris oma esimese filmiga «Väike Motoroller», kerkis nukufilmi rajaja Elbert Tuganovi kõrvale. Nende kahe mehe teeneks võib lugeda Eesti animatsiooni omanäolisust ning uudset lähenemist võrreldes teiste vanemate tolleaegses Nõukogude Liidus töötanud stuudiotega.

 Heino Parsi looming paistab silma eksperimentaalse lähenemise poolest nii filmide sisult kui vormilt. 1960 – 90 valmis Heino Parsi käe all kokku 29 filmi.

Heino Parsi iseloomustab eelkõige uuendusmeelus ja uute lahenduste otsimine nii sisus kui vormis. Ta lõi populaarteadusliku suunaga nukufilmi. Olles ise loodusarmastaja ja huviline, püüdis ta loodusimesid edasi anda ka lastele, jagada teadmisi ja äratada huvi looduse vastu.

Teise olulise teemana on Pars oma filmides käsitlenud kõlbluse ja inimsuhete probleeme. Kuigi tema täiskasvanutele suunatud looming on küllalt väike, leiab Parsi satiiridest tahet panna publik mõtlema elu teravate nurkade üle. Suuremalt jaolt on aga Parsi filmilooming suunatud lastele.

Tema filmitegelaste ja lugude najal on üles kasvanud terve põlvkond, kes ei unusta «Operaator Kõpsu», «Meemeistrite linna» ja teisi häid filme.

Peaaegu kogu Heino Parsi looming suunatud lastele.

«Kogu aeg mõtlen ma laste peale,» räägib filmilooja ise.

«Peaaegu kõik, mis ma olen teinud, on pühendatud neile. Ka sel juhul, kui olen vaadanud loodusesse, püüdes näidata elu ebatavalisest vaatepunktist. Kõigi vahenditega tuleb võidelda inimese muutumise eest poeetilisemaks, rikkamaks. Tuleb võidelda kalestumise ning ükskõiksuse vastu, alasti ratsionalismi roostekorra vastu, mis meie ajastul hakkab tihti juba varases eas hinge uuristama»

Laupäevased lastehommikud märtsis:

Laupäeval, 7. märtsil kell 12:00 ja 15:00

Meemeistrite linn

Välek vibulane

Nael

Nael 2

Laupäeval, 14 märtsil kell 12:00 ja 15:00

Operaator Kõps seeneriigis

Operaator Kõps kiviriigis

Väike motoroller

Hernes

Laupäeval, 21. märtsil 15:00

Kunksmoor

Kunksmoor ja kapten Trumm

Jussikese 7 sõpra

Uhti, uhti, uhkesti


Laupäeval, 28. märtsil kell 12:00 ja 15:00

Meemeistrite linn

Välek vibulane

Jussikese 7 sõpra

Uhti, uhti, uhkesti


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles