Teadlased teevad väidetavatele lumeinimese luudele DNA-testi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetav lumeinimese jalajälg (vasakul) ja inimese jalajälg
Väidetav lumeinimese jalajälg (vasakul) ja inimese jalajälg Foto: SCANPIX

Briti ja USA teadlased teevad DNA-testi luudele, mis väidetavalt on lumeinimese jäänused.

Projekti käigus uuritakse ka ühe bioloogi poolt kogutud karvu ja muud materjali, mis peaksid pärinema lumeinimestelt, edastab Yahoo News.

Paljudes maailma paikades on legende karvase, inimese sarnase olendi kohta, kes elab mäestikumetsades.

Lumeinimesi  on püütud otsida,  kuid nende kohta ei ole varem ühtegi teaduslikku uuringut tehtud.

«Lumeinimese teemaga tõsiteaduslikud ringkonnad ei ole siiani tegemist teinud. Selle olendi kohta on väga palju müstilist ja ebaselget informatsiooni,» tõdes Oxfordi ülikooli uurija Bryan Sykes.

Ta lisas, et ka varem on väidetavaid lumeinimese osi geneetiliselt uuritud, kuid nüüdsed uurimistehnikad võimaldavad varasemast rohkem ning jäänuste kindlakstegemise võimalus on kasvanud.

1951. aastal tehti ekspeditsioon Himaalajasse, kust avastati ühe suure olendi jäljed. Hiljem hakkasid levima spekulatsioonid, et tegemist on teadusele senitundmatu hiiglasliku olendiga.

Alates sellest on maailma eri paikadest kummaliste suurte ja karvaste olendite nägemise kohta teateid tulnud.

Need inimesesarnased olendid kannavad erinevates regioonides erinevaid nimesid - «yeti» ja «migoi» Himaalajas, «bigfoot» ja «sasquatch» Põhja-Ameerikas, «almasty» Kaukasuses ja «orang pendek» Sumatral. Kuid on veel teisi paiku, kus neid olendeid nähtud on.

Senini tehtud testid on näidanud, et lumeinimestele omistatud luud on tegelikult inimluud.

Projektis keskendutakse jäänustele, mis asuvad Šveitsis Lausanne`is asuvas muuseumis. Need kogus Belgia-Prantsuse bioloog Bernard Heuvelmans, kes uuris lumeinimeste nägemise juhtumeid alates 1950. aastatest kuni oma surmani 2001. aastal.

Samuti palutakse teistel uurimisasutustel ja ka eraisikutel saata lumeinimese kohta käivaid materjale.

Sykesi sõnul võib nüüdne uurimisprojekt anda mingit uut infot ka minevikus elanud erinevate primaatide, sealhulgas inimese kohta.

«Viimasel kahel aastal on saanud selgeks, et nüüdisinimesed ja neandertallased said ühiseid järglasi. Eurooplastel on neandertallaste DNAd 2 – 4 protsendi ulatuses,» sõnas Sykes.

Osa teadlasi on veendunud, et yeti ja orang pendek on Homo erectus´e, Homo florensise või Gigantopithecus`e esindaja. Viimase puhul on tegemist hiiglasliku Ida-Aasias elanud inimahviga.

Nende uurimise kohta saab kasutada väljendit krüptozooloogia.

«Ma ei saa öelda, et saame uuringus vastuse. See võib olla tõenäoline, kuid mitte kindel. Teisest küljest, kui me ei uuri, siis ei saa me ka vastust,» lisas Sykes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles