Vahemerest leiti legendaarse sõjalaeva vrakk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sukeldujad leidsid Vahemerest legendaarse Prantsuse sõjalaeva Danton vraki.

Küllaltki heas korras laev on Korsika saarest 35 kilomeetri kaugusel ja ühe kilomeetri sügavusel meres, edastab mtv3.fi.

Saksa allveelaev uputas Dantoni 1917. aastal ja märga hauda jäi 296 meremeest.

Laeva vrakk leiti juhuslikult sukeldumisoperatsiooni käigus, mille eesmärgiks oli uurida võimalusi rajada Itaalia ja Alžeeria vahele veealune gaasitrass.

«See vrakk on väga heas seisus, hoolimata sellest, et sai torpeedoga pihta,» selgitas vraki leidnud sukeldumisfirma Fugro juht Rob Hawkins.

Prantsuse valitsus kavatseb Dantoni vraki säilitamiseks võtta kasutusele meetmeid.

Uurijad võrdlesid vee all nähtut arhiivis olevate laevajoonistega ning kinnitasid, et tegemist on Dantoniga.

Sõjalaeva vrakk on paari kilomeetri kaugusel paigast, kus see väidetavalt uppus.

Sõjalaev Danton kuulus Esimese maailmasõja ajal Prantsusmaa Vahemere laevastikku ja kaitses prantsuse laevu Austria-Ungari sõjalaevade rünnakute eest.

Danton sai 19. märtsil 1917 Saksa allveelaeva U-64 torpeedotabamuse. Saksa allaveelaeva komandör oli kaptenleitnant Robert Moraht.

Torpeedorünnak toimus Sardiinia saarest lõunas, kui kapten Delage juhitud Danton oli teel Toulonist Korfule. Dantoni pardal oli tavapärasest rohkem mehi. Danton pidi tegema mitmeid pettemanöövreid, pääsemaks vaenlaste teele jäämisest.

Pärast torpeedoga pihta saamist uppus laev 45 minutiga. Lähedal olnud Prantsuse alustel õnnestus päästa 806 meest, 296 meest uppus.

Dantoni uputanud U-64 pääses põgenema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles