Ujujate uriin tappis kalad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ujujate uriin tappis kalad?
Ujujate uriin tappis kalad? Foto: SCANPIX

Saksmaal Hamburgi lähedasest Eichbaumi järvest leiti 500 kala surnuna.

Kalameeste sõnul võis kaladele saatuslikuks saada ujujate urineerimine järve, kirjutab The Local.

«Järve urineerivad ujujad tekitavad palju fosfaati. Meie arvutuste kohaselt tekitab üks ujuja päevas sellesse järve pool liitrit uriini,» sõnas samas järves kala püüdvate kalameeste esindaja Manfred Siedler.

Skeptikute arvates võib olla tegemist kalameeste katsega ujujad minema peletada. Kalameeste ja ujujate vahel on juba pikka aega vihavaen olnud.

Saksamaa sotsiaalmeedias hakati asjatundjatelt küsima, kas järvevette urineerimine võib tõesti kalad tappa.

Teadlaste sõnul on see võimalik. Nad selgitasid, et uriin kui selline kalu ei kahjusta, kuid uriin võib käivitada sinivetikate vohamise, mis omakorda veest kaladele vajaliku hapniku hävitab. Kui kaladel ei ole hapnikku, siis nad lämbuvad.

Saksa väljaannete andmetel on ametnikud järvevee puhastamiseks kasutanud fosfaaditekke vastasta ainet bentofosi, kuid see ei aidanud.

Võimud sulgesid nüüd selle järve ujujatele, kuna seal on liiga suures koguses ohtlikke vetikaid. Vetikad võivad tekitada nahahaigusi.

Saksamaa keskkonnaministeeriumi esindaja Kerstin Graupneri arvates on kalade surmas süüdi nii talvised järvejääl uisutajad kui looduslikud tegurid.

«Uisutajad kriibivad jääd, mis võib talvisel ajal magavad kalad üles äratada ning nende une-ärkveloleku rütmi häirida. Need kalad ei saa jäises vees hingata ning hukuvad. Tegemist on igatalvise probleemiga,» selgitas esindaja.

Graupner palus Hamburgi ülikooli teadlastel testida kalameeste uriini teooriat.

Testid näitasid, et see võib paika pidada, kuna uriiniga vees hakkasid vetikad vohama, tekitades toksiini, mis hävitas hapniku ning tõi kaasa kalade surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles