Geograaf: tegin Osama bin Ladeni asukoha kindlaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osama bin Laden
Osama bin Laden Foto: AFP / Scanpix

USA geograafiaprofessori väite kohaselt on ta maailma esiterroristi Osama bin Ladeni asukoha kindlaks teinud.

California ülikooli teadlase Thomas Gillespie sõnul peidab bin Laden end Pakistanis ning talle on teada ka need kolm maja, kus mees elada võib, kirjutab abc.net.au.

Gillespie kasutas asukoha kindlaksmääramisel sama tehnikat, mida kasutatakse ohustatud liikide leidmiseks. Lisaks kasutas ta satelliitfotosid.

«Loomaliikide peal kasutatava viisi abil jõudsin jälile maailma kõige tagaotsitumale mehele, kes peidab end Loode-Pakistanis,» väitis geograaf.

Gillespie võttis arvesse bin Ladeni vajadused turvalisuse, majutuse, elektri järele ning lisas sinna juurde mehe pikkuse, mis on ligi 190 sentimeetrit.

«Kõiki neid asju arvesse võttes avastasin, et tema vajadusi saaks rahuldada ainult kolm müüriga ümbritsetud paika,» selgitas uurija.

Matemaatilise mudeliga saab selgitada loomaliikide levikut ning uurijad otsivad loomi tavaliselt paikadest, kus neid viimati nähtud on.

Gillespi kinnitusel otsis bin Laden turvapaika Afganistani lähedalt, võimalikult sarnasest riigist ja paigast, kus ta saaks anonüümseks jääda.  Geograafi andmetel sobib bin Ladeni elukohaks Pakistanis asuv Parachinar.

«Arvan, et olen esimene, kes teaduslikul viisil ta asukoha kindlaks tegi. Satelliitfotode järgi oli võimalik määrata, millised ehitised tema vajadustele kõige paremini sobiksid,» selgitas ameeriklane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles