Lilleseaded märgivad Tõstamaal riigi sünnipäeva

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Saksamaal tegime selliseid puuhalu sisse tehtud töid," näitas Jaak Tomson üht oma lillestuudios valminud huvitavamatest lilleseadetest, mis väljas Tõstamaa fuajees.
"Saksamaal tegime selliseid puuhalu sisse tehtud töid," näitas Jaak Tomson üht oma lillestuudios valminud huvitavamatest lilleseadetest, mis väljas Tõstamaa fuajees. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tõstamaa mõisakooli avaras ja esinduslikus fuajees on väljas Jaak Tomsoni lillestuudios tehtud paarkümmend seadet, mis valmisid riigi 91. aastapäevaks.


Harjumuspärase roheluse asemel on tööde autorid kasutanud kasehalge, lumest ja jääst ülessulatatud adrut, jämedat roostes traati ja sinna juurde selliseid suursuguseid lilli nagu lõheroosad flamingod ja roosakaspunased orhideed.



“Olen kogu aeg tahtnud natukene hullumeelset loodusega ühendamist teha, nüüd sain inspiratsiooni Saksamaal kursustel, seal tegime selliseid puupaku sisse tehtud töid,” rääkis Tomson.



Traat hakkab seadetes jõuliselt silma nagu puitki, mis lisavad neisse jõulisust. Roheliste taimede kui lisandite tagasihoidlikku kasutamist põhjendas lillestuudio juhendaja sellega, et aastaaeg on ju selline, kus looduses roheline värv puudub. Seepärast on suursuguseid õisigi täiendatud näiteks pillirooga.



Pingile on asetatud kolm madalat paralleelset märgoasisesse tehtud seadet, mis eemalt vaadates jätavad mulje tumerohelisest murust, millesse on rivistatud madalad jämedad valged või lipusinised küünlad.



“Kasutasime seal jugapuud ja madalaid potililli, need tööd kestavad päris kaua ja mõjuvad pidulikult ning tagasihoidlikult,” selgitas Tomson autorite mõttekäiku.



Lillestuudio nelja autori loometöö Tõstamaa koolimajja väljapanemise kohta ütles Tomson kui juhendaja ja üks autoreid, et mõisamiljöös pääsevad need mõjule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles