USAsse rajatakse «kummituslinn»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAsse rajatakse «kummituslinn»
USAsse rajatakse «kummituslinn» Foto: SCANPIX

USAsse New Mexico osariiki rajatakse üks miljard dollarit maksma minev «kummituslinn» teadusliku uurimise tarbeks.

Ehitatakse 35 000 elanikule mõeldud  linn, kus on olemas korrus- ja eramajad, tänavad, kontorihooned, poed ja kõik muu, mis linnades on, edastab foxnews.com.

Samas aga ei hakka mitte keegi selles linnas elama.

Linn rajatakse New Mexico Hobbsi linnast, kus elab 40 000 elanikku, 24 kilomeetri kaugusele.

Teadlased loovada selle «kummituslinna» abil leida uusi taastuvenergia kasutamisvõimalusi, luua intelligentne liiklussüsteem ning uurida järgmise põlvkonna traadita internetti.

Projekti käivitanud Centre for Innovation, Technology and Testing (Cite)  esindaja sõnul on uuringuid lihtsam läbi viia paigas, kus ei ole elanikke.

«Kummituslinna» rajamine ja selle käigus hoidmine annab tööd 350 inimesele. Ehitistes on kõik töötav – liftid, WCd, pesu- ja nõudepesumasinad.

Linna ehitamisega alustatakse 30. juunil.

USAs leidub üsna palju «kummituslinnu». Linnad jäävad tühjaks, kui suurfirmad oma tootmise teise kohta viivad ning inimesed tööta jäävad.

Nüüd rajatav linn on aga täiesti omalaadne, kuna tegemist on teadustööks mõeldud paigaga.

Lähedal asuva Hobbsi linnapea Sam Cobb sõnas, et «kummituslinn» tuleb neile kasuks, kuna see toob tähelepanu ka nende linnale ja annab sealsetele elanikele tööd.

Teaduslinnas uuritakse ka automaatsete pesumasinate kasutamist, ise vett tõmbavaid WCsid ja isesõitvaid autosid.

Uurimisprojekti rahastajafirma Pegasus Holding esindaja Bob Brumley sõnas, et ainus asi, mida nad uurimisprojekti käigus ei tee, on millegi õhku laskmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles