Hispaanias on hakatud uuesti kasvatama hiigelküülikuid ning varsti peaks nendega maiustada saama.
Hispaanlased saavad varsti hiigelküülikutega maiustada
Hiigelküülikud võivad kasvada lamba suuruseks ning igaüks neist annab umbes seitse kilogrammi liha, kirjutab El Pais.
Valencia põllumajandusinstituut käivitas nende küülikute aretamisprogrammi ning kolme aasta pärast peaks ostukeskustes nende küülikute liha juba müügil olema.
Teadlaste sõnul on küülikuliha tervislikum kui sea- või loomaliha.
Hiigelsuured Valenciano küülikud aretati 1912. aastal, mil ristati kohalikud Hispaania koduküülikud imporditud Flaami küülikutega.
«Suured küülikud on farmerite seas alati hinnatud olnud, seda eriti nende liha tõttu. Lisaks toodavad nad palju järglasi,» selgitas küülikuprojekti juht Vicente Garcia.
Garcia lisas, et küülikute aretamisprogramm käivitati, kuna Hispaanias on neid erilisi küülikuid väga vähe alles jäänud.
«Möödunud sajandi esimesel poolel eksporditi Hispaania hiigelküülikuid nii Euroopa riikidesse kui ka Kuubasse, Argentinasse ja Tšiilisse. Kuid 1970. aastateks oli see liik jõudnud väljasuremise äärele,» selgitas teadlane.
Nüüdset aretusprogrammi rahastavad Hispaania põllumajandusministeerium ja Valencia kohalik omavalitsus.