Laibach esitab täna õhtul Rock Cafes Bachi fuugasid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: BDG

Laibachi visuaalne kontseptuaallavastus «Laibachkunstderfuge» on kuulsa Sloveenia kunstnikerühmituse nägemus Bachi fuugadest. Teose esiettekanne toimus 2006. aastal Bachi festivalil Leipzigis.

TÄNA ÕHTUL ASTUB ROCK CAFÉ’s ÜLES LAIBACH, ET KANDA ETTE BACHI

LaibachKunstDerFuge on 90-minutiline avangardne installatsioon-etendus surround-soundi ja visuaalidega, mida on ette kantud nüüdismuusika-festivalidel, kirikutes, teatrites ja rokifestivalidel – kontseptuaalteos, mis ühendab visuaalkunsti, klassikalise muusika, elektroonika ja industriaali.

Laibach on ise oma uusimat teost kirjeldanud nii: «Ajatu süntees 18. sajandi bachilikust kontrapunktuaalsest korrast ja hilisematest saksa stereotüüpidest, mida esindas aastatuhande lõpus Kraftwerk.»

«Bachi fuugad on meie meelest justkui elektroonilise muusika alustala», räägib Laibach.

«See oli Bachi viimane töö, mille ta kirjutas kurdi ja pimedana oma surivoodil – selle kirjutas üles tema poeg, Bach dikteeris. Ta kasutas muusika loomiseks matemaatilist algoritmi. See meetod on sarnane arvutikeeltega. Ka polnud fuugad kirjutatud kindlatele pillidele, Bach jättis need otsad lahti. Sellepärast otsustasime kasutada arvuteid muusikainstrumentidena. Söötsime andmed arvutisse ja kasutasime väljundina elektroonilisi helisid.»

Andres Mustonen, kes astub tänavusel Jazzkaarel üles kavaga «Bach öös» ütleb aga, et Bachist võib leida väga edukalt aga ka džässi- ja svingirütmi.

«Bachi looming on puhas sving, tema looming on nõtke, vaba ja fantaasiarikas,» ütles Mustonen, kes kavatseb tänaõhtusest kontserdist osa võtta, et  inspiratsiooni ammutada ning ootab huviga, milline on ühe industriaalbändina tuntud muusikakollektiivi nägemus Bachi loomingust.

«Tänaõhtune kontsert on kena jätk viimase nädal jooksul aset leidnud fantastilistele kontsertidele nagu Täiuslik Vaikus kontserdisari ning pühapäevane Kimmo Pohjoneni ja Proton String Quartet’i kontsert Estonia kontsertsaalis,» kommenteerib Helen Sildna.

«Laibachi fuugakäsitlus on midagi, mis võiks huvi pakkuda nii Laibachi ustavatele fännidele kui hoopis laiemalt ka klassikalise muusika austajatele ning kultuurihuvilistele üldse.»

Enne kontserdi algust astuvad spetsiaalse teatraaldramaatilise DJ-kavaga «Tume teater» üles Von Kahli Teatri näitleja Taavi Eelmaa ja Anders Melts / DJ 4-got-10 (Forgotten Sunrise). 

Ajakava:

Täna õhtul, 17. veebruaril Rock Cafe’s

Uksed: 19:00

Taavi Eelmaa ja Anders Meltsi DJ-etteaste: 19-20:30

Laibach live: 20:30


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles