Pärnu linnaorkester pandi plaadile

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnaorkester lööb kaasa plaadil "Silva Caledonia".
Pärnu linnaorkester lööb kaasa plaadil "Silva Caledonia". Foto: Plaadi esikaas

Hiljuti andis GB Records välja plaadi "Silva Caledonia", millel Eesti rahvusmeeskoor koos Pärnu linnaorkestri ja solistidega esitab peamiselt Briti džässimuusiku, filosoofi ja helilooja Gavin Bryarsi loomingut.

Pärnu filharmoonia reklaamitoimetaja Ülle Jantsoni teatel on helikandjale koondatud rida lugusid, mille Bryars on kirjutanud Eesti rahvusmeeskoorile.

"Valiku teeb eriliseks see, et pool plaadil kõlavate lugude maailma esiettekandeist toimus kontsertidel Eestis," rääkis Jantson. "Nende sekka kuuluvad lood "Silva Caledonia", "The Summons", "Memento" ja "Ian in the Broch"."

Plaadilt leiab Bryarsi tuntumate teoste sekka kuuluva kontrabassikontserdi "Farewell to St Petersburg". Bryarsi loomingu kõrval on plaadil tema eesti sõbra helilooja Toivo Tulevi lugu "O Oreiens".

Jantsoni teada on plaadi nimi laenatud Edwin Morgani luuletusest, kuid pealkirjal "Silva Caledonia" on Bryarsi jaoks teinegi tähendus, mis seob seda kontrabassiga.

Nimelt rääkinud kontrabassimeister heliloojale, millisest Šotimaa puust on Bryarsi pill tehtud.

Rahvusmeeskoori ja Pärnu linnaorkestrit dirigeerib Kaspars Putnins; soleerivad Daniel Nix kontrabassil, metsosopran Baiba Berke ja bariton Mareks Lobe.

1943. aastal sündinud briti helilooja Gavin Bryars saavutas ülemaailmse tuntuse pea neljakümne aasta eest teostega "The Sinking of the Titanic" ja "Jesus' Blood Never Failed Me Yet".

Nüüdseks on Bryarsist saanud üks tuntumaid ja laiema publikuringi jaoks arusaadavamaid heliloojaid kogu maailmas, temalt on tellinud teoseid tippkollektiivid ja -solistid. Bryars peab oma sõpradeks eesti muusikuid Arvo Pärti, Erkki-Sven Tüüri, Olari Eltsi jt.

Pärnu linnaorkestri eelmine helisalvestis sündis eesti esimesele tummfilmile "Noored kotkad" eelmise aasta alguses.

Kodulinlastele peaks aga tuttav olema 2003. aastal valminud Pärnu lauludega plaat "Soovide linn", kus solistide esitustele loob muusikalise fooni linnaorkester.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles