Rappija-Jack oli tegelikult naine?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19. sajandi väljaanne The Illustrated Police News, milles käsitletakse Rappija-Jacki teemat
19. sajandi väljaanne The Illustrated Police News, milles käsitletakse Rappija-Jacki teemat Foto: SCANPIX

Hiljuti ilmunud raamatus «Jack the Ripper: The Hand of a Woman» väidetakse, et 19. sajandi lõpul Londonis prostituute mõrvanud isik  hüüdnimega Rappija-Jack ei olnud mees, vaid naine.

Endise nõuandeadvokaadi, 62-aastase John Morrise sõnul oli Whitechapeli «koletis» tegelikult Walesis sündinud Lizzie Williams, sünninimega Mary Elizabeth Ann Hughes, edastab Daily Mail.

Raamatus seisab, et naine tappis prostituute, kuna ta ise lapsi ei saanud. Ta lõikas tapetutelt emakad välja.

Lizzie Williams oli Briti kuningliku perekonna arsti Sir John Williamsi naine. Ka seda arsti on seostatud prostituutide mõrvadega.

Morrise sõnul viitab naise poolt toime pandud kuritegudele see, et mitte ühtegi prostituuti ei rünnatud seksuaalselt ega vägistatud. Ühe ohvri, Annie Chapmani, isiklikud asjad olid ta surnukeha juurde pandud «naiselikul viisil».

Mõrvar tappis 1888. aastal sügisel viis East Endi prostituuti.

Varasemad uurijad on eitanud, et tapja võis olla naine. Ka on hilisemaid prostituutide tapmisi seostatud Rappija-Jackiga.

31. augustil kaotas elu 43-aastane Mary Ann Nichols, 8. septembril 47-aastane Annie Chapman, 30. septembril 44-aastane Lizzy Stride ja 46-aastane Catherine Eddowes ja 9. novembril 25-aastane Mary Jane Kelly.

Morris töötas koos oma nüüdseks surnud isa Byroniga koos läbi tuhandeid  meditsiinilisi ja juriidilisi dokumente, mis puudutasid Lizzie Williamsit.

«Ei ole kahtlust, et Rappija-Jack oli naine. Siiani ei ole seda teooriat just kuigi hästi vastu võetud,» selgitas Morris.

Lizzie Williams sündis 7. veebruaril 1850. aastal ning haigusega, mis ei võimaldanud tal lapsi saada.

Raamatu kirjutaja tõstis esile, et lisaks kehaosa eemaldamisele, leiti ühe tapetud prostituudi, Catherine Eddowesi laiba juurest naiste saapanööpe. Mary Kelly elukoha kaminast leiti ära põlenud naisteriiete jäänuseid. Kellyl ei olnud kunagi selliseid riideid.

Väidetaval tappis Lizzie Williams Mary Kelly ka selle tõttu, et see naine oli ta mehe armuke.

Lizzie Williams oli Walesi jõuka töösturi Richard Hughesi tütar. Ta abiellus arst John Williamsiga 1872. aastal. Mees oli siis 32-aastane ja naine 22-aastane.

Teada on, et pärast prostituutide mõrvu tekkis Lizzie Williamsil vaimuhaigus. Ta suri 1912. aastal vähki. Politsei ei kahtlustanud teda kunagi mõrvades.

Politsei kahtlus langes Lizzie Williamis arstist mehele. Ta põgenes pärast mõrvu Londonist. Mees peitis end Walesis Aberystwytis. Arsti üks sugulasi leidis ta kirurginoa ning viis politseisse. Kohe kahtlustati, et see on mõrvarelv.

Hiljem lisandus veel kahtlusaluseid ja John Williamsi kahtlustamisest loobuti.

Kuninganna Victoria andis John Williamsile, kes oli ta ihuarst, aadlitiitli 1894. aastal.

Tollane Briti meedia kajastas prostituutide tapmist Londonis ning juhtumite uurimist laialdaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles