Kinos Artis linastub dokumentaal Baltikumi deporteeritud prantsuse juutidest

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei vangla kõrval paiknev deporteeritutele pühendatud mälestuskivi juures.
Patarei vangla kõrval paiknev deporteeritutele pühendatud mälestuskivi juures. Foto: Kino Artis

10. mail kell 18.00 esitleb assotsiatsioon «Konvoiga nr 73 deporteeritute lähedased ja sõbrad» kinos Artis dokumentaalfilmi «Me oleme 900 prantslast», mis käsitleb 878 Prantsusmaalt Baltikumi deporteeritud juudi saatust.

 Film linastub prantsuse keeles, eesti- ja venekeelsete subtiitritega. Seanss on huvilistele tasuta.

Konvoi nr. 73 lahkus Prantsusmaalt Drancy'st 15. mail 1944. Viiekümne aasta vältel ei teadnud konvoi saatusest mitte keegi, kaasa arvatud perekonnad ja ajaloolased. Mõned üksikud deporteeritute perekonnad teadsid, et konvoi jõudis Leetu, ellujäänud selgitasid, et osa neist jätkas teekonda Eestisse, kuid sellega olemasolev informatsioon piirduski.
Neid oli selles rongis täpselt 878. Ligikaudu 600 meest suunati Kaunasesse Fort IX-sse ja viis vagunit umbes 300 inimesega liikusid edasi Tallinna, kuhu nad jõudsid arvatavasti 20. mail 1944.

1. septembril 1944 deporteeriti 34 Konvoi nr. 73 ellujäänut Stutthofi koonduslaagrisse (Poola). Kõigest 22 ellujäänut naases 1945. aastal Prantsusmaale.

Assotsiatsioon «Konvoiga nr. 73 deporteeritute lähedased ja sõbrad» loodi 1995. aastal ja koondab enda ümber umbes 500 perekonda, kes esindavad 286 deporteeritut. Assotsiatsioon organiseerib regulaarselt mälestusretki deporteeritud lähedaste mälestuseks. Kaks aastat tagasi avati Patarei vangla juures pidulikult mälestuskivi. Sellest viimasest kahe aasta tagusest mälestusreisist Kaunasesse ja Tallinna räägibki vastvalminud film «Me oleme 900 prantslast».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles