Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734
Saada vihje

HALB UUDIS VEINISÕPRADELE Uuring näitas, et mõnes veinis on sada korda rohkem kemikaale kui vees: ei ole enam ühtegi saastamata veini (6)

Punane vein.
Punane vein. Foto: Shutterstock

Politico vahendab, et viimaste uuringute põhjal seisavad Euroopa veinid silmitsi murettekitava probleemiga. Nimelt enamik veine on keemilise saastatusega, mis on tervisele väga kahjulik.

Alates Austriast kuni Hispaaniani välja ei tulnud ükski testitud vein tagasi puhtana, paljastades kemikaalide ulatust Euroopas.

Näiteks Saksamaa populaarne vein «Brüssel», mis on Euroopa üks lemmikumaid, võib sisaldada mürgiseid kemikaale, mis ei lagune.

Uus uuring on tuvastanud Euroopa veinide laialdase saastumise trifluoroäädikhappega (TFA), mis on PFASi püsiv kõrvalsaadus, tööstuskemikaalide rühm, mida laialdaselt nimetatakse «igavesteks kemikaalideks». Ükski viimastel aastatel kümnes Euroopa Liidu riigis toodetud veinidest ei näita puhtaid tulemusi. Mõnes pudelis leiti, et kemikaalide tase oli sada korda kõrgem kui joogivees tavaliselt mõõdetakse.​

SAASTATUSE TASE AINULT TÕUSEB

Veinitootmine on Euroopa põllumajanduses üks suuremaid pestitsiidide, eriti fungitsiidide kasutajaid, mistõttu viinamarjaistandused on tõenäoline kemikaalide leviala. Viinamarjad on seenhaiguste suhtes eriti tundlikud, vajades sagedast pritsimist kogu kasvuperioodi vältel, sealhulgas mõnede PFAS-ühendeid sisaldavate toodete puhul.

Kommentaarid (6)
Tagasi üles