Teadlased leidsid tsüaniidimürgitusele kiiresti reageeriva vastumürgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimikatsed
Ravimikatsed Foto: AP / Scanpix

USA Minnesota osariigi ravimiuuringute keskuse teadlased leidsid tsüaniidimürgitusele kiiresti reageeriva vastumürgi.

Teadlaste sõnul saavad seda vastumürki edukalt kasutada oma igapäevatöös kemikaalidega kokku puutuvate elualade esindajad, nagu tuletõrjujad ja keemiatööstuse töölised ning seda saab rakendada ka terrorirünnaku ohvrite puhul, vahendab Sciencedaily.com.

Uurijategruppi juhtinud Steven Pattersoni sõnul on senised tsüaniidimürgituse puhul kasutatavad vastuained liiga aeglase toimega.

«See vastumürk mõjub vähem kui kolme minutiga. Selle mõju on senistest vastumürkidest palju kiirem. See annab parameedikutele rohkem aega ohvri elu päästmiseks,» lisas uurija.

Pattersoni kinnitusel on uut vastumürki testitud juba loomade peal ja tulemused on olnud erakordselt edukad.

Teadlased loodavad uut vastumürki katsetada inimeste peal järgmise kolme aasta jooksul.

«See vastumürk on eriline veel selle poolest, et seda saab suu kaudu sisse võtta. Senised tsüaniidimürgituse puhul kasutatud vastuaineid tuli veeni kaudu süstida. Selle aine mõju on kindel, kui seda võetakse kuni tund aega pärast mürgitust,» selgitas Patterson.

Tsüaniid on niinimetatud hingamismürk, mis mõjub mõnekümne sekundi kuni  ühe minuti jooksul. See tähendab, et väga lühikese ajaga lakkavad toimimast keha elushoidmiseks vajalikud biokeemilised protsessid.

Tsüaniidimürgituse sümptomiteks on peavalu, nõrk pulss, ebanormaalsed südamelöögid, oksendamine, krambid, kaob kontroll motoorika üle, kooma teke ja inimene võib surra.

Teadlaste sõnul leidub meie igapäevastes toiduainetes tsüaniid, kuid see on nii väikses koguses, et organism suudab selle blokeerida ja ümber töödelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles