Video: kuidas inimesed Maad on muutnud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas inimesed Maad on muutnud
Kuidas inimesed Maad on muutnud Foto: Youtube

Kosmosest vaadatuna paistab Maa puutumatu ja tühja planeedina.

Kui lähemale tulla, siis on märgata kõike seda, mida inimesed rajanud on, edastab Daily Mail.

Youtube´is on video «Antropocene», ligi kaheminutine teekond, kuhu inimkond nüüdseks jõudnud on ja kuidas see meie planeeti on muutnud.

Selle aluseks on Kanada antropoloogi Felix Pharandi 13 aasta pikkune töö.

Pharand kasutas video loomisel selliste organisatsioonide nagu Geospatial Intelligence Agency ja Atmospheric Administration andmeid. Ta lõi pildi, kuidas inimesed «kodustasid» Maa ning kuidas nüüdisajal on suuremad linnad öösiti näha valgustatuna.

Pharandi sõnul on meie planeedist kolm protsenti kaetud asfaltiga. See on umbes India suurune ala.

ÜRO avaldas hiljuti rahvastikuraporti, milles seisab, et selle aasta 31. oktoobriks on Maal veel üks miljard inimest juures ehk rahvaarv on kerkinud üle seitsme miljardi inimese.

«Tänapäeva globaalne tsivilisatsioon on miljardite inimeste koostöö tulemus. Nüüdisaega oleme jõudnud läbi pika ajaloo. Inimkonnal on nii kordaminekuid kui läbikukkumisi. On sõjad, avastused, kriisid ja sotsiotehnoloogilised muutused. 21. sajandi algus on olnud muutuste aeg - inimkond püüab looduskeskkonna ja Maaga paremini läbi saada,» lisas Pharand.

21. sajandi lõpul arvatakse Maal elavat rohkem kui 15,8 miljardit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles