Peedi söömine võib aidata parandada jooksutulemust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peet.
Peet. Foto: SCANPIX

USAs St. Louisi ülikoolis tehtud uuring näitas, et peedi söömine võib aidata sportlastel jooksutulemusi parandada.

Enne võistlust  keedetud peeti söönud sportlased jooksid kiiremini ning said paremaid tulemusi, edastab The Telegraph.

Punapeedis sisaldub suures koguses nitraate, mis uurijate arvates tagab organismile suurema vastupanuvõime jooksmisel.

Teadlased tegid katse, milles 11 jooksjal lasti läbida viie kilomeeti pikkune distants jooksulindil. Katseid tehti kaks.

Esimeses katses said jooksjad tund enne jooksulindile asumist 200 grammi peeti. Teises katses aga anti katsealustele enne jooksmist jõhvikaid. Peedi kõrvale valiti jõhvikad, kuna nende kahe toiduaine poolt antava energiakogus on sama, nitraatide sisaldus samas mitte.

Katse näitas, et punapeeti söönute tulemused olid paremad. Uurijate sõnul kasvatab peet vastupidavust ning muudab lihastöö efektiivsemaks.

Kui jooksjad olid jõhvikaid söönud, saavutasid nad keskmiseks kiiruseks 11,9 kilomeetrit tunnis. Kuid peedi söömisel tõusis keskmine kiirus 12,3 kilomeetrini tunnis.

Uurijate sõnul suutsid jooksjad, kui nad olid enne etteastet peeti söönud, jooksu viimasel lõigul kiirust tõsta.

«Süües palju nitraate sisaldavaid juurvilju on hea tervise juures olevatel täiskasvanutel võimalik jooksmises paremaid tulemusi saavutada,» selgitas uuringut juhtinud Margaret Murphy.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles