Sooidentiteet võib muutuda mitu korda päevas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sooidentiteet võib vahelduda mitu korda päevas?
Sooidentiteet võib vahelduda mitu korda päevas? Foto: SCANPIX

USA neuroloogi sõnul on olemas inimesi, kelle sooline identiteet päevas mitu korda muutub.

Anonüümseks jääda soovinud katsealused tunnistasid uurijatele, et päeva jooksul tunnevad nad end kord naise ja siis mehena ning seda hoolimata nende tegelikust bioloogilisest soost, edastab Huffington Post.

Katsealuste sõnul võib «soovahetus» aset leida ka väga ebasobival ajal.

Ilminguga võib kaasneda tunne, et on vastassugupoole suguelundid ja rinnad.

Sooidentiteedi vahetuse uuringu teinud Laura Case töötab maailma ühe tuntuma neuroloogi Vilayanur Ramaschandrani meeskonnas.

Ramachandran on varem uurinud inimese kehapilti ja selle mõju enesetundele.

Samuti on talle huvi pakkunud niinimetatud fantoomjäsemed. Tavaliselt tunnevad fantoomjäsemeid isikud, kellel on mingi jäse ära amputeeritud.

Case uuring võib tekitada uue transgendermismi kategooria.

Transgender terminiga tähistatakse isikuid, kes elvada mehelikkuse ja naiselikkuse piiril, sellel vahel või sellest väljaspool.

Transgender inimesed võivad tunda end soomääratluseta.

Uuritud ilmingule esitati nimeks Alternating gender incongruity  - AGI ehk vahetuva sugupoole vastuolu.

Uurijad leidsid 32-liikmelise katserühma internetist, kus sooidentiteedi vaheldumisega inimesed teineteisega suhtlevad.

Kolmandik grupi liikmetest sõnas uurijatele, et nad teavad ette, millal nad end teisesoolisena tundma hakkavad. Enamiku katsealuste sõnul vaheldub neil sooline identiteet üle nädala. 14 vastanul aga muutub see päevas mitu korda.

«Hoolimata sellest, et sooline identiteet muutub, olen ikka sama inimene. Mul on teatud seisukohad ja maailmanägemus. Kui olen teatud soolises «meeleolus» ja näen kedagi nutvat, siis võin mõelda, et nutja peaks mehistuma või siis naisolekus arvan, et peaks lohutama,» selgitas üks katsealune.

Nimetatud uuring avaldati väljaandes Medical Hypotheses.

Ramachandrani sõnul on nüüdne uuring teed rajav ning seda tuleb edasi uurida. Uuring paljastas ka selle, et täpsust nõudvad asjad tulevad paremini välja meesidentiteedi ajal ning verbaalsed ülesanded naisidentiteedi ajal.

Kui edasised uuringud sooidentiteedi muutust kinnitavad, siis need võivad tulevikus mõjutada seda, kuidas sugu määratakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles