Vene merebioloogid otsivad lumivalget mõõkvaala

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal tehtud pilt mõõkvaalakarjast, mille keskel on näha ka valget mõõkvaala
2010. aastal tehtud pilt mõõkvaalakarjast, mille keskel on näha ka valget mõõkvaala Foto: SCANPIX

Venemaa Moskva ja Peterburi ülikooli merebioloogid asuvad järgmisel nädalal otsima haruldast lumivalget mõõkvaala (Orcinus orca).

Esimest korda nähti sellist mõõkvaala Vaikse ookeani põhjaosas Commanderi saarte juures 2010. aasta augustis, edastab foxnews.com.

Vene teadlased nägid sellest mereloomast uime, mis oli nende sõnul lumivalge. Selle tõttu anti nimetatud mõõkvaalale hüüdnimeks Jäämägi.

Teadlased oletavad, et mõõkvaal elab 12 liikmest koosnevas grupis. Uime suuruse järgi arvatakse, et see mereloom on umbes 16-aastane.

Venelaste käivitatud uurimisprojekt kannab nime Far East Russia Orca Project (FEROP).

«Tegemist on esimese korraga, mil meil on informatsiooni täiesti valgenahalise  isase mõõkvaala kohta,» selgitas projekti kaasjuht, ameeriklane Erich Hoyt.

Teadlased on sellest mõõkvaalast avaldanud ühe foto. Teisi fotosid ei avalda nad enne, kui Jäämäge on saadud lähemalt uurida.

Tahetakse kindlaks teha, kas Jäämägi võib olla albiino. Albinismi puhul ei suuda organism toota melaniini, pigmenti, mis annab nahale, karvadele ja silma iirisele värvi.

Albiinod loomad tavaliselt ei ela kuigi kaua, kuna nad paistavad oma keskkonnas liiga silma.

Teadlaste kinnitusel võib Venemaa Kaug-Ida vetes olla veel kaks valge nahaga mõõkvaala, kuid need on noored, mitte täiskasvanud.

«Tahame teada, kuidas Jäämägi elab ning kas tal on teistest erinevana keeruline ellu jääda,» lisas Hoyt.

Samuti uuritakse mõõkvaalade omavahelist suhtlemist.

1970. aastatel tabati Kanadas valge mõõkvaal, kes sai nimeks Chimo. Ta viidi delfinaariumisse. Uurimine näitas, et see mõõkvaal oli albiino. Ta suri kaks aastat pärast kinnipüüdmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles