Jääkarud eraldusid pruunkarudest 600 000 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääkaru
Jääkaru Foto: SCANPIX

Saksamaal Frankfurdis asuva liikide mitmekesisuse ja kliima uurimise keskuse uuring näitas, et jääkarud lahknesid pruunkarudest omaette liigiks seniarvatust varem.

DNA-uuring kinnitas, et jääkarudest sai iseseisev liik 600 000 aastat tagasi, edastab BBC.

Varem arvati, et need kaks liiki eraldusid umbes 150 000 aastat tagasi.

Jääkarud on kuulutatud ohustatud liigiks.

Spetsialistide sõnul ohustavad jääkarude kestma jäämist  põhja polaaraladel jää kiire kadumine kliimamuutuse tagajärjel. Jääkarude elu aga sõltub merejääst.

Uurimismeeskonda juhtinud sakslase Frank Hailer sõnul andis geneetiline uuring palju uut informatsiooni jääkarude kohta.

«Nüüdne uuring näitas, et jääkarust sai iseseisev liik pleistotseeni keskel umbes 600 000 aastat tagasi. Sel liigil oli piisavalt aega karmi arktilise keskkonnaga kohanemiseks. Jääkarud elasid üle mitmeid soojemaid ja külmemaid perioode,» sõnas Hailer.

Uurijate sõnul võisid jääkarud varasemad soojad perioodid ja muutused üle elada, kuid nüüd ohustavad lisaks kliimamuutusele selle liigi isendeid ka inimeste tekitatud muutused – keskkonna saastatus, toksilised ained toiduahelas, liigne küttimine.

Hailer lisas, et jääkarud on harjunud elama jahedas kliimas ning ei ole varasematel soojematel perioodidel kogenud nii kõrgeid temperatuure, kui järgneva 100 aasta jooksul ette tulla võivad.

«Kui jääkarud nüüdsel soojemal perioodil välja surevad, siis peaks küsima, mis on meie roll selles,» lisas Hailer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles