Vanemuine võttis Kafka ette

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Kaljujärv, üks „Lossi“ osatäitjaid.
Hannes Kaljujärv, üks „Lossi“ osatäitjaid. Foto: http://www.vanemuine.ee

Vanemuise teatri väikeses majas esietendub kolmapäeval, 18. veebruaril kell 18 Franz Kafka romaani „Loss" dramatiseering.

1926. aastal Münchenis postuumselt ilmunud „Lossi" („Das Schloß") kirjutas lavaküpseks ja lavastas Hendrik Toompere. Tüki kunstnik on Ervin Õunapuu, muusikaline kujundaja Andreas W.

Mängivad „Lossis" Hannes Kaljujärv, Ragne Pekarev, Marika Barabanštšikova, Maarja Mitt, Alina Karmazina, Kais Adlas, Külliki Saldre, Margus Jaanovits, Jüri Lumiste, Riho Kütsar, Raivo Adlas, Tanel Jonas, Markus Luik ja Martin Kõiv.

Lavastaja Toompere sõnul Kafka tekstid ühest küljest talle meeldivad, tekitavad koguni tõmmet, teisalt aga sisendavad peletavat raskemeelsust.

„Tekkis professionaalne huvi: kas üldse õnnestub seda kõike lavalisse keelde panna, näidata mingis muus valguses, kui me seni oleme harjunud," rääkis lavastaja.

Kafkale tüüpiliselt kulgeb ekspressionismi ja sürrealismi hämarail piirimail sündinud „Lossi" tegevustik välises plaanis igati realistlikult.

Kellegi ametniku eksitav kiri on toonud kohale maamõõtja K, kelle ülesanne on pääseda lossi mõõtmistöödele. Aegamisi ent ilmneb, et pealtnäha lihtne ülesanne käib võõrale üle jõu: lossi pääsemine eeldab aina uute ja uute takistuste ületamist, aina uute ja uute bürokraatlike kontrollinstantside läbimist.

Varem on Eesti teatrites Franz Kafkat lavastet kolmel korral: 1995. aastal „Protsess" Von Krahli teatris, lavastaja Sven Kuntu, ning „Metamorfoos" 1998. aastal Vanemuises (lavastaja Peeter Raudsepp) ja 2004. aastal Tallinna linnateatris (lavastaja Mart Koldits).

Selles kuus mängitakse „Lossi" veel 26. veebruaril, märtsis  etendub „Loss" Vanemuise väikeses majas 5., 15. ja 22. kuupäeval.
16. märtsil kantakse tükk ette Rakvere teatris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles