Elektropopi kuningas Gary Numan esineb "Rabarockil"

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gary Numan esineb juunis Rabarockil.
Gary Numan esineb juunis Rabarockil. Foto: TopFoto / SCANPIX

Tänavuse "Rabarocki" üks peaesinejaid on elektroonilise popmuusika teerajaja Gary Numan, keda peetakse suuremaks isegi Kraftwerkist.

"Gary Numan oli dõup! Nagu tulnukad oleks Bronxis maandunud," meenutab hiphopi pioneer Afrika Bambaata esmatutvust looga "Are Friends Electric?". "Ta inspireeris meid rohkem kui Kraftwerk, Numan oli kangelane! Temata poleks mingit elektrot."

Aastal 1979 ilmunud lugu mõjus "Rabarocki" pressiesindaja Ivo Kivioru teatel nagu heidetud pomm keset tolleaegset post-punk maastikku ja tõusis kohe esimeseks Briti singlitabelis.

Samal aastal järgnes teine hitt, robo-rock'i hümn "Cars", mis tegi Numanist superstaari ka Põhja-Ameerikas.

Plaadid "Replicas" (1979), "The Pleasure Principle" (1979) ja "Telekon" (1980) troonisid Briti plaadimüügitabelites ja pärast neid kolme albumit on artistid alates Sugarbabes'ist kuni Nine Inch Nails'ini Numani pärandit ära kasutanud.

"1990. aastad tõid kaasa uue taseme Gary Numani staatuses muusikuna ja seda suuresti tänu uue põlvkonna artistidele nagu Beck, Tricky, Queens of the Stone Age, Marilyn Manson jmt, kes nimetavad Numanit üheks inspiratsiooniallikaks ja suureks eeskujuks," märkis Kiviorg.

Trent Reznor NINist on isegi öelnud, et nad kuulasid Numani albumit "Telekon" iga päev oma debüütplaati "Pretty Hate Machine" salvestades.

Numani loomingut võib kuulda ka hiljutistes raadio- ja klubihittides nagu Basement Jaxxi "Where's Your Head At?", Armand Van Heldeni "Koochy" või Sugarbabesi edetabelites esikoha vallutanud "Freak Like Me" (kasutab katkeid loost „Are Friends Electric?").

Avastanud ennast meedias elektroonilise muusika ristiisaks nimetatuna, on Numan saanud uuel aastatuhandel veelgi enam hoogu sisse.

Ajakiri Pop Matters kuulutas 2000. aastal ilmunud albumi "Pure" lausa Gary Numani kõige rikkalikumaks, võimsamaks ja agressiivsemaks teoseks.

Kes on näinud Numani hiljutisi esinemisi, kinnitavad, et kontsertidel on rohkem energiat kui pooltel sellise vanusega artistidel kokku ja Numan on endiselt oma parimas avastavas elemendis, vallutamas tagasi oma positsioone. Mis kõige tähtsam - ta on taas kirjutamas oma tulevikku.

"Rabarock" toimub Raplamaal Järvakandis 12. ja 13. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles