Elektroonilise popmuusika teerajaja Gary Numan esineb Rabarockil

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gary Numan
Gary Numan Foto: WENN.com

Tänavu 12. ja 13. juunil Järvakandis toimuval rokifestivalil Rabarock astub üles ka elektropopi kuningas Gary Numan.

«Gary Numan oli dõup! Nagu tulnukad oleks Bronxis maandunud,» meenutab hiphopi pioneer Afrika Bambaata esmatutvust looga «Are Friends Electric?».

«Ta inspireeris meid rohkem kui Kraftwerk, Numan oli kangelane! Ilma temata poleks mingit elektrot.»

Aastal 1979. ilmunud lugu mõjus nagu heidetud pomm keset tolleaegset postpunk maastikku ja tõusis kohe esimeseks Briti singlitabelis. Samal aastal järgnes teine ülihitt, robo-rocki hümn «Cars», mis tegi Numanist superstaari ka Põhja-Ameerikas.

Plaadid «Replicas» (1979), «The Pleasure Principle» (1979) ja «Telekon» (1980) troonisid Briti plaadimüügitabeleid ja peale neid kolme albumit on artistid alates Sugarbabes’ist kuni Nine Inch Nails’ini Numani pärandit ära kasutanud.

1990ndad tõid endaga kaasa täiesti uue taseme Gary Numani staatuses muusikuna ning seda suuresti tänu uue põlvkonna artistidele, nagu Beck, Tricky, Queens of the Stone Age, Marilyn Manson, Foo Fighters, Fear Factory, Nine Inch Nails ja Smashing Pumpkins, kes nimetavad Numanit üheks inspiratsiooniallikaks ja suureks eeskujuks, jaganud temaga lava või teinud tema loomingust uusversioone.

Trent Reznor NINist on isegi öelnud, et nad kuulasid Numani «Telekon» albumit iga päev oma debüütplaati «Pretty Hate Machine» salvestades ning tunnistanud: «Pärast seda kui ma kuulsin raadiost Gary Numani «Carsi», teadsin, et soovin teha muusikat süntesaatoritega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles