Liiga soe eluase võib tõsta kehakaalu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga soe eluase võib tõsta kehakaalu
Liiga soe eluase võib tõsta kehakaalu Foto: SCANPIX

Kõik teavad, et kehakaalu mõjutavad tervislik toitumine ja liikumine.

Suurbritannia University College London teadlased tegid uuringu, mis näitas, et liiga soojas elamine võib kehakaalu kasvatada, edastab iltalehti.fi.

Uurijate sõnul on põhjuseks asjaolu, et soojas kulutab keha vähem energiat ning seedeprotsess on aeglasem. Jahedas seevastu on energiakulutus suurem.

«Kui elada võrdlemisi jahedates ruumides, kulub inimesel keskmise kehatemperatuuri säilitamiseks rohkem energiat kui soojemates ruumides,» selgitati.

Uurijate sõnul paneb jahedam ruum inimesi rohkem liikuma ja nende hormonaalne tase muutub vastavalt temperatuurile.

Samas rõhutati, et ootamatu temperatuuri alandamine kodus ei taga veel seda, et ka liigsed kilogrammid kaduma hakkavad.

«Temperatuuri järsk alandamine ei aita kehakaalu alandada. Kui on liigseid kilogramme tekkinud, siis tuleb jääda vana ja läbiproovitu juurde – söö vähem ja liigu rohkem. Liikumine paneb kogu keha tööle ning kulutab efektiivselt energiat,» selgitati.

Asjatundjate sõnul tuleb kõige parem uni siis, kui magamistoa temperatuur on 15,5 kraadi ja seda ka talvisel ajal. Enne magama minekut tasuks sooja dušši võtta ning voodi eelsoojendada. Jahedas magamisel võib kasutada kihilist ööriietust ja sokke.

Ka see aitab normaalkaalus püsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles