Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

VIDEO Haapsalu kunstnik avab vägivalla vastu suunatud omanäolise näituse: siin on näha 100 ruutmeetrit valu

Copy
Tiiu Randmann-Mihkla
Tiiu Randmann-Mihkla Foto: Erakogu

«Performance «Ma su pisaraid ei usu» käsitleb nii vaimse kui füüsilise vägivalla teemat ja elus tehtavaid valikuid. See on suunatud igasuguse vägivalla ja kannatuste vastu,» räägib kunstnik Tiiu Randmann-Mihkla oma uuest interaktiivsest näitusest, milles igaüks saab ka ise osaleda.  

Haapsalus elav endine kunstiõpetaja, kunstnik ja lasteraamatute autor Tiiu Randmann-Mihkla avab novembri alguses Haapsalus kestvus-performance'i «Ma su pisaraid ei usu». «Sellesarnast pole Eestis varem tehtud,» ütleb ta.

«100 ruutmeetrit valu. Füüsiliselt tajutav ja hingeline, enda või kellegi teise põhjustatud. Kauakestev kaastunne, mõistmatus ja viha maailmas toimuva pärast. «Ma su pisaraid ei usu» on kestvus-performance, mille lakkamatu tegevus toimub galeriis kogu näituse vältel,» räägib Randmann-Mihkla. «Performance on igasuguse vägivalla vastane, sõjavastane ja tõstab fookusesse meie endi igapäevased valikud. Iga otsus, iga tegu ei puuduta ainult meid endid, vaid üsna sageli ka teisi meie kõrval. Kui palju me sellele mõtleme, kui palju hoolime?» küsib kunstnik.

Keskne roll kõnealuses näituses on mändidel ja männiokastel, millega täidetakse kogu ruum. «Männiokas võib olla terav ja torkiv nagu inimene. Okas võib sinusse takerduda, suruda ennast vastu nahka, puurida ihusse, nii et järele jäävad punetavad jäljed, nagu raske suhe jätab hingehaavad pikaks ajaks. Okas võib teha väljakannatamatut valu, ta ei hooli sellest, keda torkab, nagu vägivallatseja ei hooli oma ohvrist,» räägib Randmann-Mihkla.

«Küsimus on, kuidas käitume, kui elutervest mõtteviisist on saanud arrogantsus? Kuidas kogeme ülekohut, vaimset või füüsilist vägivalda? Kas talume, kannatame ära või astume sellele vastu? Kuidas käitume, kui näeme või kuuleme vägivallatsemist kellegi teise suhtes? Kas ignoreerime, sest see pole meie asi või katsume aidata?»

Kunstnik räägib, et istub terve novembrikuu keset galeriid, mille 100 ruutmeetrine põrand on kaetud männiokastega, mida ta on kogunud kauem kui aasta. «Istun ja kitkun okkaid,» ütleb ta. «Ruumi täidab vaikne ja siis tormiks paisuv tuulehääl puudeladvus, justkui meelde tuletamaks meie endi valikute võimalusi.»

Tiiu Randmann-Mihkla näitus «Ma su pisaraid ei usu».
Tiiu Randmann-Mihkla näitus «Ma su pisaraid ei usu». Foto: Miriam Randmann

Projektis osalevad ka Eesti teatrite näitlejad Marika Vaarik, Sergo Vares, Tanja Kosmõnina ja Ilja Bolotov, kes loevad projekti osana näidatavale videole peale Randmann-Mihkla kümnesalmilist luuletust neljas erinevas keeles – eesti, ukraina, inglise ja vene keeles. «Videos näeb mind okkaid kitkumas läbi aastaaegade erinevais paigus. Galeriis luuakse lõplik teos koos publikuga. Külastaja kogemus sõltub tema valikust – kas võtta pealtvaataja roll või osaleda aktiivselt tegevuses, vahetades mind minu toolil välja,» ütleb kunstnik. 

Näitust saab külastada alates 1. novembrist kuni 30. novembrini Haapsalus Linnagaleriis. Näituse ametlik avamine toimub 2. novembril kell 14. Galerii on avatud kolmapäevast pühapäevani kell 12–18.

Tagasi üles