Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: KASULIK! Vaata, kuidas vältida Hiinas toodetud träni! (6)

Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: Martti-Jaan Miljan

Lisaks sellele, et Hiina on Venemaa liitlane ja toetab jõuliselt Moskvat Ukraina vastu peetavas sõjas, on Hiinas toodetud rämps üsna sageli täidetud nuhkvaraga. Altpoolt leiad lihtsa õpetuse, kuidas seda vältida, ütleb Juku-Kalle Raid.

Hiinas toodetud tehnika, mille sa ostad või mis – veel hullem – mõne riigihankega soetatakse, võib vabalt osutuda luuretehnikaks. Kohe allpool tutvustan saiti, kus on kenasti kirjas need ettevõtted, mis ei ole "made in china".

Lühidalt Hiina spioonidest

Kui keegi arvab, et Hiina EI kasuta iga võimalust läänes luurata ja oma mõjuvõimu pidevalt kasvatada, kuulub ta tõenäoliselt Riigikogu Hiina toetusrühma ja usub, et Hiinaga peaks jätkama business as usual suhtlemisstiili. Kui ennast ära tunned, siis pole vaja edasi lugeda.

Pooletoobiseid Riigikogu liikmeid, kes kommunistliku Hiinaga sõprust peavad, on viimastel kuudel täiesti asja eest ning korduvalt nahutatud.

Lääneriigid kubisevad Hiina spioonidest ning ei möödu nädalatki, kui keegi kusagil Hiina kasuks luuramisega vahele ei jää. Wall Street Journal ütleb üheselt, et Hiina spionaaž käib lääneriikidel üle jõu.

Ei ole Eestigi erand. Pooletoobiseid Riigikogu liikmeid, kes kommunistliku Hiinaga sõprust peavad, on viimastel kuudel täiesti asja eest ning korduvalt nahutatud.

Kasulik sait notochina.org
Kasulik sait notochina.org Foto: Internet

Meil on vabatahtlikke teisigi

Meenutame, et eelmisel aastal pandi kaheksaks aastks kinni Gerli Mutso, kes töötas Hiina sõjaväeluure heaks neli aastast, enne kui lõpuks vahele jäi – tema kogus punahiinale küberjulgeolekut, merendust ja keskkonda puudutavat infot.

Muuseas, Mutso värvati justkui tööle Hiina "mõttekotta". Sinisilmsus ja lollus käivad käsikäes, tuletame meelde seda naiivset joga, mida meie parlamendiliikmed suust välja ajasid – vaja on Hiinale tutvustada oma "seisukohti" ja viia end kurssi Hiina "seisukohtadega" ja muu taoline blää-blää.

Keegi Mart Tööstusmaastik väitis koguni, et tema küll ei usu seda jama, kuidas Hiina mingis sõjas on või Venemaad toetab. Tahtmisest Taiwanit okupeerida rääkimata.

Mitte ainult inimesed ei luura, vaid ka asjad

FBI andmetel häkkis üks Hiina riigifirma ainuüksi septembris 260 000 kaamerasse, ruuterisse jms Ühendriikides, Suurbritannias, Prantsusmaal, Rumeenias ja mujal. Kongressi uuringu kohaselt on USA sadamate Hiina kaubakraanadesse paigutatud tehnoloogia, mille abil Peking neid eemalt juhtida saaks. Ning Valge Maja väitel oli New Yorgi kuberneri endine assistent Hiina agent.

Kujutage ette, et näete poes toodet, millel on silt „Selle toote ostmisest saadav tulu läheb Hiina Kommunistliku Partei toetuseks."

Siin kivi all peitubki veel üks vähk: kommunistide kasuks ei luura ainult inimesed, vaid ka Hiinas toodetud kraam, mis vähegi elektroonikat sisaldab.

Ent mõnikord leiab internetist ka kasulikku ja preventatiivset infot. Olgu selleks siis propastop, mis lükkab ümber Venemaa idiootseid propagandavalesid või mõni muu vabatahtlike poole kokku pandud lehekülg, mis aitab tervele mõistusele tuginedes igasugusest sogast mööda hiilida. 

Nüüd aga saidist, mis aitab vältida Hiina träni.

Saidi notochina.org päis
Saidi notochina.org päis Foto: Internet

Notochina.org

Et kindla peale välja minna ja mitte Hiinas toodetud träni osta, on loodud sait https://notochina.org/

Saidi "eessõna" algab lakooniliselt: "Kujutage ette, et näete poes toodet, millel on silt „Selle toote ostmisest saadav tulu läheb Hiina Kommunistliku Partei toetuseks“. Kas te ostaksite seda? Muidugi mitte!"

Ja ometi, iga kord, kui ostame Hiinas valmistatud toote, toetame kommareid. Vähemalt 50% meie makstavast rahast läheb (maksude kaudu) otse Hiina Kommunistliku Partei relvatootmise ja sõjalise agressiooni, oma rahva töölaagrite rahastamiseks Hongkongist kuni Xinjiangini ja Tiibetini.

Kui te olete tulnud sellele veebilehele, siis otsite alternatiivi Hiinas toodetud asjadele.

Sait mainib ka "nuhkimist, "teaduslikke uuringuid", "nahkhiireviiruseid", riigi poolt kontrollitud propagandat ja nende absoluutset hoolimatus inimõiguste, intellektuaalse omandiõiguse ja keskkonna suhtes.

"Kui te olete tulnud sellele veebilehele, siis otsite alternatiivi Hiinas toodetud asjadele.", öeldakse selles äärmiselt kasulikus saidis, "ja õnneks on mõned asjad veel olemas. Te peate lihtsalt teadma, kust ja kuidas otsida."

Igal juhul – suurepärane lehekülg, mis väärib põhjalikku uurimist, nii et hüva surfamist!

Tagasi üles