Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ESMASPÄEVAL «KUUUURIJAS» Saku vallale hooldushoone katuse ehitanud ettevõte tehtud töö eest tasu ei saanud (2)

Copy
Järgmine «Kuuuurija» on eetris juba 21. oktoobril.
Järgmine «Kuuuurija» on eetris juba 21. oktoobril. Foto: Kuvatõmmis «Kuuuurija» saatest

Kanal 2 saade «Kuuuurija» toob esmaspäeval ekraanile loo Saku vallast, kus omavalitsusele hooldushoone katuse ehitanud ettevõte pole oma töö eest tasu saanud. Kuigi vald on peatöövõtjale maksed teinud, pole alltöövõtjatele raha laekunud. Katusefirma esindaja sõnul võlgneb peatöövõtja erinevate projektide eest ehitajatele kokku ligi pool miljonit eurot. Peatöövõtja käilakuju on aga firma likvideerinud ja töötab nüüd Lääne-Harju vallas haldusjuhina.

Aastaid ehitusvaldkonnas äri ajanud Janek võttis oma firmaga vastu pakkumise ehitada Saku valla tehnikahooldushoone katus. Ehitushanke võitnud peatöövõtja Tauri Oleski juhitud ettevõte lubas õigeaegseid makseid, kuid vaatamata hoone valmimisele jäi Janek oma tasust ilma. Lisaks pidi ta oma rahaga katma nii tööjõukulud kui ka materjalid, makstes töötajatele palgad ja riigimaksud. Mees uskus, et peatöövõtja tasub hiljem kokkulepitud summad, kuid kahjuks seda ei juhtunud.

Janek pole aga ainus kannatanu. Samas projektis osalenud teised alltöövõtjad on samuti maksetest ilma jäänud. Janeki hinnangul võib peatöövõtjale kogunenud võlg ulatuda erinevate projektide peale üle 500 000 euro.

Tauri Oleski juhitud Oreta Grupp OÜ, mis osales ka teistel riigihangetel ja võitis mitmeid lepinguid valla objektide ehituseks, on nüüd likvideerimisel. Vaatamata sellele on Olesk jätkanud tegevust teise ettevõtte alt ja leidnud uue töökoha Lääne-Harju vallas haldusjuhina.

Saates antakse sõna ka kohalike omavalitsuste esindajatele, kes selgitavad, kuidas jõuti olukorda, kus riigihanke võitja ei suuda oma alltöövõtjatele maksta, kuigi vald on oma kohustused täitnud. Peatöövõtja tegevus tõstatab tõsiseid küsimusi järelevalve ja vastutuse kohta, kuna Oleski ettevõtte likvideerimise taustal on mitmed ehitusprojektid jäänud probleemseteks.

«Kuuuurija» toob esile ka laiemalt ehitussektoris levinud tava, kus peatöövõtjad jätavad alltöövõtjatele maksmata, mis võib viia väiksemate ettevõtete pankrotini. Saade küsib, kuidas sellised olukorrad saavad Eestis tekkida ja kas riigihanke süsteemis tuleks kehtestada rangemad meetmed, et tagada kõikidele osalistele õiglane tasu.

Kõigest lähemalt saab kuulda esmaspäeval kell 20.30 Kanal 2 saates «Kuuuurija».

Tagasi üles