Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

KAKS KONTSERTI 30 aastat lavasid vallutanud Islandi fenomen Sigur Rós rõõmustab taas eestlasi

Copy
Sigur Rós.
Sigur Rós. Foto: Pressifoto

Islandi eepilise postroki suurnimi Sigur Rós jõuab tuleva aasta septembris ainulaadse orkestrituuriga Eestisse. 

19. ja 20. septembril 2025 annab üks kaasaegse muusikaloo hinnatumaid ja edukamaid gruppe kaks kontserti Tallinnas Alexela kontserdimajas, esitledes koos Tallinna kammerorkestri laiendatud koosseisuga oma viimast stuudioalbumit «Átta».

Tegu on Sigur Rósi orkestrituuri ainsate kontsertidega Baltikumis, millele tuleb müüki piiratud kogus pileteid. 

Sigur Rós.
Sigur Rós. Foto: Pressifoto

30 aastat tagasi Islandi pealinnas Reykjavikis alguse saanud Sigur Rósi helikeeles kohtuvad ambientne elektroonika, nüüdismuusika ja postrokk kaunite meloodiate ja laulja-kitarristi Jón «Jónsi» Ϸór Birgissoni melanhoolse falsetiga, mis kõlab nii islandi kui ka väljamõeldud vonlenska keeles.

Möödunud aastal ilmus pärast kümneaastast pausi kollektiivi kaheksas täispikk stuudioalbum «Átta». See ühtaegu majesteetlik ja intiimne laulutsükkel rändab tuttava ja tundmatu, luksuslike keelpillikaskaadide ja vaikuse, ooperliku ekstaasi ja kibemagusate sisekaemuste, muinaskeele ja kliimamuutusest kantud sõnumite vahel.

Jónsi sõnul peegeldab Sigur Rós aegu, mil me neid kõige enam vajame: «Suhtume alati igasse oma albumisse nii, nagu see oleks meie viimane üllitis. Mõtleme alatasa kliimamuutusele ja hukatusele, ent kuigi maailm tundus seda albumit tehes üsna nukker paik, siis uskusime, et kus on pimedust, sinna saabub ükskord ikka valgus.»

Kaks kordumatut kontserti

Sigur Rós on Eestis seni esinenud vaid ühe korra, andes 2008. aastal unustamatu täismaja-kontserdi Rock Cafés. Seekord kuuleb maailma suurimatel lavadel üles astunud artisti Alexela kontserdimajas kahel kordumatul õhtul koos Tallinna kammerorkestri laiendatud 41-liikmelise koosseisuga.

Tallinna kammerorkestri asutas 1993. aastal Tõnu Kaljuste. Rahvusvaheliselt tunnustatud ja Grammyga pärjatud kooslus on muuhulgas andnud plaadimärgi ECM alt välja terve aasta maailma edetabelite esikümnes püsinud Arvo Pärdi «Te Deumi» salvestuse ning esinenud mainekatel muusikafestivalidel ja kontserdilavadel üle maailma.

Sigur Rosi orkestrituuri esinemispaikade seas on maailma kuulsaimad kontserdimajad: Londoni Royal Albert Hall, Rooma Sala Santa Cecilia, Pariisi Salle Playel, Brüsseli Bozar ja Viini kontserdimaja.

Märksõnad

Tagasi üles