Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

KOHTUEKSPERTIIS «Istus taksosse ja kadus!» Politseiuurimise saatuslikud vead võimaldasid mõrvaril veel teisegi naise tappa (1)

Copy
«Kohtuekspertiis: Tapja jälil».
«Kohtuekspertiis: Tapja jälil». Foto: Duo Media

Täna õhtul toob Duo 5 argipäevane tõsielusündmustel põhinev krimisaade «Kohtuekspertiis: Tapja jälil» vaatajateni noore inglanna traagilise mõrva, kus politsei uurimisvead andsid tapjale võimaluse aastaid karistamatult tegutseda ja sooritada ka teine mõrv.

20-aastane Becky Godden-Edwards kadus jäljetult 2003. aasta alguses. Teda nähti viimati saatusliku päeva varahommikul, kui ta astus kohalikku taksosse. Kuna Becky elu oli keeruline ja ta tegeles prostitutsiooniga, ei võtnud politsei tema kadumist alguses tõsiselt.

Uurijad arvasid, et tema elustiil viis kadumiseni ega arvestanud, et ta võis langeda kuriteo ohvriks. Ilma ametliku kadumisavalduse ja konkreetsete tõenditeta jäeti juhtum tähelepanuta ning Becky pere pidi elama teadmatuses.

Juhtum võttis uue pöörde, kui 2011. aastal arreteeriti kohalik taksojuht Christopher Halliwell seoses noore neiu Sian O'Callaghani mõrvaga. Ülekuulamisel tegi Halliwell ootamatu ülestunnistuse ka Becky tapmise kohta ja juhatas politsei tema matmispaika. Paraku rikkus politsei ülekuulamisel menetlusreegleid, jättes Halliwelli ilma õigusest advokaadile. Selle tõttu tühistati ülestunnistus ja seda ei saanud kohtus kasutada, võimaldades Halliwellil vältida süüdimõistmist Becky mõrvas.

«Kohtuekspertiis: Tapja jälil».
«Kohtuekspertiis: Tapja jälil». Foto: Duo Media

Becky ema Karen Edwards ei andnud alla ja võitles väsimatult juhtumi uuesti avamise nimel. 2014. aastal algas uus uurimine, seekord kohtuekspertiisi toel. Läbimurre saabus mullaproovide analüüsi kaudu: Halliwelli labidalt leitud pinnaseproovid langesid kokku Becky matmispaiga mullaga, paljastades otsese seose kuriteopaiga ja Halliwelli vahel.

Mullaproovide unikaalne koostis, mida ei saanud segi ajada teiste piirkondade pinnasega, oli otsustav tõend Halliwelli süüdimõistmisel. Mullaproovide ja DNA-testide abil suudeti hoolimata varasematest uurimisvigadest tõestada Halliwelli süüd. Juhtum tõi esile mitte ainult politsei tehtud vead, vaid ka kohtuekspertiisi ja teaduse olulise rolli tänapäevases kriminaaluurimises.

«Kohtuekspertiis: Tapja jälil».
«Kohtuekspertiis: Tapja jälil». Foto: Duo Media

Koletu lugu jõuab vaatajateni täna kell 17.05 Duo 5 saates «Kohtuekspertiis: Tapja jälil. Mõrvad taksos».

Märksõnad

Tagasi üles