Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Lauljatar Piret Järvis Milder rinnavähist: mul on keskmisest suurem tõenäosus haigestuda

Copy
Piret Järvis-Milder
Piret Järvis-Milder Foto: Madis Sinivee

Oktoober on rahvusvaheline rinnavähi ennetuse ja teadlikkuse tõstmise kuu. «Ma pole kunagi rinnavähi pärast väga muretsenud, sest oma peas olen seda pigem pärilikuks haiguseks pidanud,» kirjutab lauljanna Piret Järvis Milder. 

«Selgub, et mul on keskmisest suurem tõenäosus haigestuda rinnavähki...» kirjutab lauljanna Piret Järvis Milder ühismeedias ning kutsub üles kõiki naisi minema rinnavähi sõeluuringule. 

«Ma pole kunagi rinnavähi pärast väga muretsenud, sest oma peas olen seda pigem pärilikuks haiguseks pidanud. Minu lähisugulaste ringis pole keegi aga seda haigust põdenud. Niisiis rinnavähk ei tundunud minu jaoks probleem, millele peaks liiga palju mõtlema või millega peaks ennetavalt tegelema,» kirjutab Milder rahvusvahelise rinnavähi ennetuse ja teadlikuse tõstmise kuul. 

Rinnavähk on Eesti naistel kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja ning igal aastal saab selle diagnoosi ligi 800 Eesti naist. «Tõhus võimalus haigust ennetada on olla riskist teadlik ja tegutseda vastavalt sellele. Antegenesi rinnavähi geneetilise riski testi tegemine võtab kokku mõned minutid ja testi võid teha kasvõi kodus diivanil pikutades. Naised, hoiame oma tervist!» kutsub Milder kõiki naisi osalema. 

Möödunud nädalal kutsus ka Euroopa Komisjoni energeetikavolinikuna töötav Kadri Simson kõiki naisi üles minema rinnavähi sõeluuringule. 

«Sõeluuringule kutsutakse naisi alates 50. eluaastast. Aga tehes sel aastal oma elu esimese mammograafi ja olles ilma Eesti ravikindlustuseta, sain teada, et ka ise tasudes on arve 28 eurot,» märkis Simson ja lisas: «Seega pole vaja 50. sünnipäevani oodata. Ning varajane avastamine võib päästa elu!»

Loe pikemalt: 

FOTO 〉 «Lennuk rappus ja sireenid huilgasid!» Poliitik Kadri Simson jäi Prantsusmaal raju tormi kätte

Tagasi üles