Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

FOTOD Tallinnas tegutseb sari-rattavaras: peale vaadates tundub süütu vanamees, aga...

Copy
Kõigest mõni tund pärast kastiratta vargust otsutas mees pihta panna ühe lasteratta.
Kõigest mõni tund pärast kastiratta vargust otsutas mees pihta panna ühe lasteratta. Foto: Facebook

Teisipäeval veidi enne keskpäeva varastati Kalamajas Kristile kuuluv kastiratas. Mõni päev hiljem on sotsiaalmeedia abil saadud teada, et tegu on sarivargaga, kes loetud päevadega pihta pannud kolm ratast. 

«Ootame vihjeid edasi, sest rattaid ega varast pole leitud. Isegi kõige pisemad detailid võivad olla olulised,» ütleb Kristi, kellelt varastati teisipäeval kastiratas. 

Esimesena sattus sarivarga ohvriks Kristile kuulunud kastiratas. Nüüdseks ongi tänu Kristi detektiivitööle ja sotsiaalmeedias saadud vihjetele paika pandud ajajoon rattavarga viimaste päevade tegemistest.

«See on üsna vana kastiratas,» ütleb Kristi enda rattast rääkides. Igapäevasteks sõitudeks on kastiratas tema perel olnud juba üle kolme aasta ning toona pidi selle eest välja käima 2500 eurot. 

Akut kastirattal varguse hetkel peal polnud. «Sellega on üsna raske ilma akuta sõita, see varas on näidanud üles erakordset füüsilist jõudu sellega mööda Tallinnat kärutades,» ütleb naine.

Rattavaras võttis Kristi ratta Vana-Kalamaja tänavalt teisipäeval, umbes pool tundi enne keskpäeva. «Mul on kaamerapilt sellest hetkest, kui ta sellega minema sõidab. Ma ise olin samal ajal koosolekul, avastasin varguse alles kella viie paiku. Aga olen saanud ajatelje niimoodi tagasi kerida, et tean kõiki tema käike 8. oktoobril ja järgnevatel päevadel.»

Ajajoon varga tegevustest.
Ajajoon varga tegevustest. Foto: Facebook

Kõigest mõni tund hiljem pani rattavaras toime ka teise varguse. «Üks ema ja poeg olid läinud Mugavik Barefoot poodi Telliskivi tänaval jalanõusid ostma ja olid parkinud rohelise lasteratta maja ette. See on ka kaameras. Siis see varas sõidab kastirattaga maja ette ja tõstab selle lasteratta endale kasti.»

Reedel saadi teada, et salapärane rattavaras on seotud veel kolmandagi vargusega – seda neljapäeva keskpäeval. Siis sattus rattavarga ohvriks musta värvi naisteratas.

Neljapäeval sõitis mees ringi musta värvi naisterattaga, mille ta sel päeval varastas.
Neljapäeval sõitis mees ringi musta värvi naisterattaga, mille ta sel päeval varastas. Foto: Facebook

Kogu ajajoon rattavarga tegemistest on paika saadud tänu Kristile. «Inimesed on minuga ise ühendust võtnud ja ajan ise ka sotsiaalmeedias jälgi, et kui kelleltki on midagi varastatud, et kas see võiks olla seotud. See lasteratta varguse postitus tuli alguses eraldi ja saime aru, et need kaks saab kokku viia.»

Nüüd on varas kastiratta välja vahetanud neljapäeval varastatud naisteratta vastu. «Sellega nähti teda eile (reedel) Peterburi Teel Circle-Ks einestamas,» ütleb Kristi.

Rattavaras Circle K ees.
Rattavaras Circle K ees. Foto: Facebook

Avaldused on tehtud ka politseisse. «Tuli teade, et Salme tänaval nähti teda minu kastiratta varguse päeval kella kuue ajal õhtul. Helistasin kohe häirekeskusesse ja andsin sellest jooksvalt teada, et kui seal läheduses on patrulle, et nad jälgiksid. Pärast seda helistas mulle politseist keegi tagasi ja ütles, et ma teeksin avalduse. Seejärel tegin avalduse.»

Põhjaliku ülevaate rattavarga tegemistest üles pannud Kristi ütleb, et kaaskodanikud on olnud tohutult abiks. «Ootame vihjeid edasi, sest rattaid ega varast pole leitud. Isegi kõige pisemad detailid võivad olla olulised, või kui keegi miskit müügis märkab.»

Rattavaras neljapäeval varastatud musta rattaga.
Rattavaras neljapäeval varastatud musta rattaga. Foto: Facebook

Kristi spekuleerib, et mees ei tegutse üksinda. «Kuna teda on märgatud kahe teise kambajõmmiga, võib arvata, et ta ei tegutse varguse teekonnal üksinda. Võimalik, et ta ise edasimüügiga ei tegelegi ja ta on lihtsalt kokkukorjaja.» 

Rattavaras jutustas kokku korraliku muinasjutu

Sel samal päeval, kui Kristi maja eest kadus tema 2500-eurone kastiratas, astus kusjuures rattavaras sisse ühte Vana-Kalamaja tänaval asuvasse rattapoodi ja vestles seal Martiniga, kes rattapoes töötab.

«Esimest korda tuli ta üle nädala tagasi. Ja siis täpselt nädal aega hiljem teist korda, siis juba kastirattaga,» meenutab Martin. Mõlemad korrad on varas poodi sattunud, sest on soovinud korraks laenata tööriistu oma sõiduvahendite parandamiseks.

«Teine kord tuli kastirattaga ja olin, et okei, kust sa selle veel said. Siis ta ütles, et vahetas, et tal on mingi metallimees, kes pakub talle kõrgemat hinda, kui seda teeb metallikokkuost. Et kuidagi midagi vahetas ja enam-vähem sai selle. Mõtlesin, et nojah...» meenutab Martin rattavarga sõnu. 

«Ta ütles et sellega on hea vedada vanarauda. Ja siis hakkas pärima, et palju maksaks elektriaku sellele kastirattale ja elektrimootor. Sest ta ei saanud aru, et see oligi tegelikult elektrikas tegelikult, mis Kristil on, aga Kristi võttis aku ära enne, kui see varastati.»

Esimesel korral, kui rattavaras poeuksest sisse astus, tuli ta Martini sõnul päriselt rattaga, mis nägi tõepoolest välja selline, et see ehk leitigi prügikastide juurest. 

«See nägi reaalselt välja nagu prügikasti tagant leitud ratas. Saingi aru, et ta otsib neid prügikastide tagant. Mõlemad korrad küsis ta tööriistu, esimene kord tahtis sadulat kõrgemaks saada. Teine kord kuulsin, kui Kristi ratas mööda sõitis – seal käis porilaud tugevalt ratta vastu. Ja siis ta tahtis seda parandada.»

Martin ütleb, et esialgu ta väga ei süvenenudki, millega rattavaras tuleb, pigem oli tema soov haisev härra võimalikult kiiresti poest välja saada. Samas jättis rattavaras taolise leebe vanapapi mulje, et tööriista laenamisest Martin ära ei öelnud. 

Sama päeva õhtul, kui rattavaras vinge kastirattaga poe ees oli käinud, nägi Martin ka Facebookis postitust, mistõttu pusletükid hakkasid kokku sobituma. 

«Õhtul läks ühe kliendiga jutt kastirataste peale ja otsustasin korraks Facebooki kastirataste kommuuni piiluda. Ja siis täpset mingi 30 minutit enne oli Kristi pannud postituse, et tema ratas on varastatud. Siis sai pilt kokku pandud.»

Martin ei mäleta täpselt, mis rattavarga nimi oli. «Oli mingi vene nimi...Aleksandr või Oleg, täpselt ei mäleta. Eesti keelt ta ei rääkinud.»

Küll aga jutustas rattavaras, kuidas talle väga meeldib jalgratastega tegeleda. «Ütles, et käib siin Kalamaja kandis nostalgitsemas, sest ta töötas siin kunagi 70ndate, 80ndate ajal mingis külmkapitehases. Põhimõtteliselt ütles, et käib praegu prügikastides ringi ja otsib sealt metalli ja jalgrattaid.»

Nii jutustaski rattavaras kokku loo, mis tundus usutav. «Vaatad talle peale ja tundub süütu vanamees, aga tegelikult on rattavaras,» ütleb Martin.

Sel aastal on Tallinnas varastatud pea 500 ratast või tõuksi

Lääne-Harju jaoskonna tänavasüütegude menetlusgrupi juht Jan Lants ütleb, et juhtumi kohta on politseile avaldus laekunud. Praegu veel varast tabatud ei ole.

Lants ütleb, et jalgrataste ja tõuksidega sõitmine on muutnud järjest populaarsemaks, samuti on muutunud nende hinnad kallimaks, mistõttu näeb politsei, et varastatakse peamiselt enda jaoks või edasimüümiseks. «Ei ole kindla firma rattaid või tõukse, mida varastatakse. Võetakse neid, mis ei ole lukuga kinnitatud või mille lukud on nõrgad.»

Sel aastal on toimunud Tallinnas kokku 491 jalgratta või tõuksi vargust.

Linnaosade kaupa (numbrid sisaldavad jalgrattaid ja tõukse):

Kesklinn – 150

Kristiine – 45

Põhja-Tallinn – 91

Nõmme – 26

Haabersti – 34

Mustamäe – 74

Lasnamäe – 61

Pirita – 10

Tagasi üles