Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

ELU25 Juku-Kalle Raid: Hiina pingelised suhted riigikogu, muumitrollide, karupoeg Puhhi ning Metsatölluga

Copy
Muumid
Muumid Foto: Internet

Sel nädalal tähistati Tallinnas Hiina Vabariigi (Taiwan) 113. aastapäeva. Mitte ajada sassi kommunistliku Hiinaga! Hiltoni hotellis oli kohal ka Riigikogu Taiwani sõprusrühm, kirjutab toetusrühma liige Juku-Kalle Raid. Kohe järgnes punahiina poolt kuri noot. Aga hiinlased ei sõdi vaid Taiwani rühma liikmete, vaid ka muumide ja karupoeg Puhhiga ning lisaks veel ansambliga Metsatöll. See on kõik allpool kirjas.

Kui ma Hiina Rahvavabariigi elik kommunistliku hiina kõik noodid kokku loeks, saaks ma endale terve helistiku. Okupeeritud Tiibeti eest seismine, tähelepanu juhtimine genotsiidile uiguuride vastu ning suhtlemine Taiwaniga – punahiinale mõjuvad need nagu punane rätik kommunistist härjale. Nad lähevad kohe elevile.

Taiwani välisminister Jaushieh Joseph Wu riigikogus. Vasakul Marko Mihkelson.
Taiwani välisminister Jaushieh Joseph Wu riigikogus. Vasakul Marko Mihkelson. Foto: Sander Ilvest

Ärritunud kommunistlik Hiina

Kompartei juhitud Hiina Rahvavabariigi (RV) saatkond esitas taaskord riigikogule noodi, milles kritiseeris Riigikogu saadikute osalemist Taiwani rahvuspüha tähistamise üritusel. Nimelt: Hiina RV peab Taiwani, mis ajalooliselt kannab nime Hiina Vabariik, oma lahkulöönud provintsiks – ei vähemat ega rohkemat. Ning Vene-Ukraina sõja taustal jälgitakse situatsiooni maailmas tähelepanelikult: punahiina pole varjanudki, et ootab vaid ajaakent, mil Taiwanile kallale minna ja see okupeerida.

On väga kahetsusväärne, et riigikogu liikmed osalesid "vastuvõtul"," kirjutab Hiina saatkonna poliitikaosakonna teine sekretär Tian Xin.

"On väga kahetsusväärne, et riigikogu liikmed osalesid "vastuvõtul"," kirjutab Hiina saatkonna poliitikaosakonna teine sekretär Tian Xin oma allkirjastatud noodis."Valed väljendid viitega suveräänsusele nagu "Taiwani rahvuspüha" ja "Hiina Vabariigi 113. aastapäeva tähistamine" leidsid mõne saadiku poolt kasutamist."

Teisisõnu – kommunistlik Hiina nõuab kõigilt, et ajalugu oleks edastatud, kirjutatud ja interpreteeritud nende soovide kohaselt. Õli valas muidugi tulle ka see, et üritusel osalesid väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson ning Taiwani sõprusrühma esimees Kristo Enn Vaga,

Tuttav "õitseng"

Meile kui 50 aastat Vene okupatsiooni all olnud riigile on kõik muidugi tuttav. "Rahvaste sõprus" on tuttav, "rahumeelne vabastamine" on tuttav, "õitseng kommunistlike riikide blokis" on samuti tuttav.

Mis aga väärib meenutamist on see, kuidas kommunistid peavad lakkamatut ja väga naljakat sissisõda ka kõikvõimalike maailma kultuurinähtustega.

Kohe räägime põgusalt ansamblist Metsatöll, Tove Janssoni Muumioru tegelastest ning Alain Alexander Milne'i kirjutatud kirjandusklassikast, kes pole vähem ega rohkem kui karupoeg Puhh.

"Tummad" läänlased

Kommunistlik Hiina kujutab endast tänaseni Stalini vilkate õpilaste klassiruumi, kus õigluse eest võideldakse kõigil rinnetel ning loomulikult on üks tähtsamaid kultuuririnne.

Eesti orientalist Märt Läänemets kirjutas: "Kui möödunud sajandi 30-ndatel aastatel käisid seltsimees Stalini kutsel N. Liidu edusammudega tutvumas heldinud humanitaarid, siis Hiina rannikut külastavad praegu ahhetavad lääne ärimehed."

Muuseas – Lenin nimetas seda sorti lääne külalisi kunagi irooniliselt „tummadeks“, kelle rahadega saaks riigi üles ehitada.

Eestist väisasid äsja Hiinat ahhetavad rahvasaadikud Mart Maastik, Toomas Kivimägi, Helmen Kütt, Andrei Korobeinik, Mihhail Kõlvarti naine Anastassia Kovalenko-Kõlvart, Lauri Laats. Ja olid väga nördinud, et Venemaad sõjas toetava kommunistliku riigi külastamine inimestele närvidele käib.

Muuseas – Lenin nimetas seda sorti lääne külalisi kunagi irooniliselt „tummadeks“, kelle rahadega saaks riigi üles ehitada, kuniks tuleb nende enese järjekord kolida ajaloo prügikasti koos oma kapitaliga, mis neilt rahva ühishuvi tarbeks ükskord ära võetakse.

Reiu jõemuusika 2024 Kontsertetendus "Nii om" ja Metsatöll. Paikuse-Reiu Vabaõhulava
Reiu jõemuusika 2024 Kontsertetendus "Nii om" ja Metsatöll. Paikuse-Reiu Vabaõhulava Foto: Mailiis Ollino

Kuidas tõlkida Metsatöllu?

Aga hakkame algusest: kui Hiinas Shanghais toimus 2010. aastal maailmanäitus EXPO, olin ma esmakordselt Riigikogus ning mäletan seda palagani ülihästi, sest just siis toimusid jamad ansambliga Metsatöll ja lisaks leidsid aset probleemid muumidega.

Metsatöll ei ole ideoloogiliselt ilmselt üldse õige ansambel ning Eesti, kes me otsustasime maailmanäitusel lisaks muule kostitada publikumi ka Metsatöllu plaatidega, sai töllu tõttu silmapilkse tagasilöögi.

Millest kurat nad laulavad? Mis sõnum see on? Shanghais istus pidevalt laua taga terve toatäis inimesi, kes Metsatöllu sõnu tõlkisi.

Millest kurat nad laulavad? Mis sõnum see on? Shanghais istus pidevalt laua taga terve toatäis inimesi, kes Metsatöllu sõnu tõlkisid ning lõpuks tuvastasid, et kommunistliku riigi korraldatud maailmanäituse jaoks need ikkagi ei kõlba. Selliseid plaate, tänan väga, pole õitsvasse Hiinasse vaja tassida.

Muumide värviraamat
Muumide värviraamat Foto: Internet

Klassivõitlus ja Muumitrollid

Samal ajal kui meie jälgisime huviga Metsatöllu tõlkimist, said soomlased vastu päid ja jalgu kahtlaste muumide tõttu.

Nimelt ei suutnud hiina kommarid kuidagi tuvastada, et kas muumid on head või halvad. Mistõttu oli nendesse raske suhtuda, parem pole siuhukesi loomi vaja EXPO-l üldse eksponeerida. Muumid ei ole maailma klassivõitluses selget poolt valinud ning seetõttu ei kõlba.

Karupoeg Puhh – rahvavaenlane

Ent kõige vahvamad lood toimusid siiski karupoeg Puhhiga. Tõsi, märksa hiljem kui 2010. aasta Expo näitus, ent seda lõbusam. Mõned tema sõbrad nagu Tiiger, eesel Iiah ja Notsu ka vahel kõrvalosalistena vilksatamas.'

Samal ajal kui meie jälgisime huviga Metsatöllu tõlkimist, said soomlased vastu päid ja jalgu kahtlaste muumide tõttu.

Kui karupoeg Puhh kusagil 2013. aastal hiina võimuritele ette jäi, helistasin Märt Läänemetsale ja palusin, et ehk saaks ta uurida, mida see Väga Väikese Aruga Aaru kommaritele tegi.

Millega siis meie kõigi poolt armastatud Winnie Puhh Hiina kommunistlikule parteile ette jäi?

Originaalillustratsioon Winnie Puhhi raamatule, 1936
Originaalillustratsioon Winnie Puhhi raamatule, 1936 Foto: Internet

Teadaolevalt laskis džinni pudelist välja keegi hiina netikommentaator 2013. aastal, esimees Xi Jinpingi esimesel võimuaastal, luues ja pannes ringlema meemi, kus valgete särkide väel reipalt sammuvad Hiina esimeest ja USA president Barack Obamat kõrvutati vaimukalt samas poosis sammuvate Puhhi ja Tiigriga.

Kuna tüseda ja enamasti meemiliselt tõesti Puhhi meenutava muheda näoga Xi võrdlus näis rahvale peale minevat, järgnes eri olukorras Xi-Puhhi meeme laviinina.

Läänemets arvas, et ilmselt oleks iga teine riigipea tundnud heameelt, et teda sellise sümpaatse tegelasega võrreldakse, ja kasutanud seda oma populaarsuse tõstmiseks nn pehme jõuna ära. Iga teine, aga mitte kommunistliku Hiina oma.

"Hiinakeelses netis läks Winnie Puhh (hiina keeles 小熊维尼 xiao xiong Weini või 维尼熊 Weini xiong) kohe keelatud märksõnade nimekirja ja kõik Puhhi-teemalised postitused kustutati nende “vaenu õhutava” sisu tõttu. Teada on ka vähemalt ühe üliõpilase pooleks aastaks trellide taha saatmise juhtum 2020. aastal, kus ta USA-s õppides levitas Xi ja Puhhi karikatuure."

Vähe sellest, Hiina kinodesse ei jõudnud ka Puhhi ja Christopher Robini teemalised populaarsed filmid.

Ühine joon puhhide ja riigikogu vahel

Kui me nüüd paneme ühele lineaarjoonele Puhhi, muumitrollid ja Metsatöllu (aga neid kangelasi, kes hiina kommareid oma arusaamatuse ja kontrollimatuse tõttu ärritavad on muidugi sadu teisigi), siis järjekordne noot Riigikogule tundub isegi täiesti normaalne.

Punahiina on kindel, et suudab selgitada kõigile oma ideoloogilisi vaatenurki ning kõik peavad nood ka koheselt omaks võtma. Teisiviisi tuleb pahandus.

Millega siis meie kõigi poolt armastatud Winnie Puhh Hiina kommunistlikule parteile ette jäi?

Taiwanit ei ole olemas, Tiibetit ei ole olemas, uiguure ei ole olemas. Kindlasti on aga liitlased: Venemaa, Iraan ning Põhja-Korea.

Winnie Puhhi film. "Mesi ja veri"
Winnie Puhhi film. "Mesi ja veri" Foto: Internet

Väike ohtlik karujunn Puhh ning kahtlased muumid tuleks planeedilt ära toimetada. Koos veelgi kahtlasema Metsatölluga ning oma iseseisvust hindavate riikidega, olgu selleks siis Eesti, Läti või Ukraina.

Muuseas, Puhh on vist tõesti ohtlik. 2023. aastal pidi Hongkongis esilinastuma värske Briti õudusfilm “Karupoeg Puhh: veri ja mesi” (“Winnie the Pooh: Blood and Honey”), kuid ootamatult jäi linastus ära ja piletite müük peatati. Põhjust pole teatatud, aga ega seda raske aimata nüüd ka ole.

Siis hakati levitama ägedat meemi verejanuliseks koletiseks muutunud Puhhi ja esimees Xi kõrvutamisega.

Aga nüüd tsiteerin veel Märt Läänemetsa: "Kokkuvõtteks võib küsida: kas pole kummaline, et kõikvõimas juht Xi Jinping, kes valitseb maailma suurimat riiki maailma suurima sõjaväe ja julgeolekuteenistusega, kes sammub kindlal suunal, et kummutada Ameerika Ühendriikide juhtroll maailmas ja kehtestada oma, Hiina maailmakord, kardab väikest armast väljamõeldud karupoega?"

Kus inimene naerab, seal kaotab kurat oma võimu.

Tagasi üles