Satelliidipildid paljastasid, et pingviinide arv on kahekordistunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keiserpingviinid
Keiserpingviinid Foto: SCANPIX

USA Minnesota ülikooli teadlased uurisid esmakordselt pingviinide arvukust satelliidi abil.

Kõrgresolutsiooniga satelliidipildid paljastasid, et Antarktikas elavate keiserpingviinide (Aptenodytes forsteri) arv on kahekordistunud, edastab National Geographic.

Ka varem on pingviinidest satelliitpilte tehtud, kuid nüüdne uuring oli väga detailne. Piltidelt oli võimalik eristada ükshaaval isendeid, pingviinide väljaheidet ning maastikudetaile.

«Seda uuringut saab võrrelda sellega, kui vaadata midagi läbi binokli ning pilt väga teravaks muuta. Meil oli esmalt raske uskuda, et saime nii üksikasjalikud pildid pingviinidest,» sõnas bioloog Michelle LaRue.

Pingviinid üle lugenud teadlased kasutasid eraomanduses olevate satelliitide Quickbird 2, Worldview2 ja Ikonos poolt 2009. aastal tehtud pilte.

Nendelt piltidelt loeti kokku 595 000 keiserpingviini. Eelmine samalaadne uuring tehti 1992. aastal ning siis ei olnud uuring nii täpne. Pingviinide tollaseks arvuks pakuti 270 000 – 350 000 isendit.

Antarktikas elavaid 1,2-meetriseid lennuvõimetuid linde on keeruline uurida, kuna nende kolooniad asuvad üsna ligipääsmatutes paikades.

Briti Antarktika uuringute juhi Peter Fretwelli sõnul on neid linde kergem uurida kosmosest, kuna mustvalge sulestik on jäisel taustal hästi märgatav.

Uurijatemeeskond leidis nüüdses uuringus seitse uut pingviinikolooniat. Antarktikas on nüüdse seisuga 44 keiserpingviinikolooniat.

Teadlasi teevad samas murelikuks Antarktika põhjaosa pingviinikolooniad, kuna kevadised kõrgemad temperatuurid sulatavad jääd, mis on neile lindudele eluks vajalik.

Antarktika lõunaosa pingviinikolooniad ei ole nii haavatavad,  kuna merejää seal ei sula.

Teadlased loodavad edaspidi satelliidipiltide abil üle lugeda ka Wedelli hülged ja Adelie pingviinid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles