Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

FOTOD JA VIDEO Piilu koolisööklasse! Vaata, mida leiab menüüst ja kuidas lapsed toiduga rahul on

Copy
Avatud koolisööklate nädal. Koolitoit Tartu Karlova Koolis.
Avatud koolisööklate nädal. Koolitoit Tartu Karlova Koolis. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eesti suurim koolitoitlustaja Daily kutsub sellel nädalal lapsevanemaid koolisööklasse lõunatama. Paljud koolisööklad ongi avanud oma uksed, et pakkuda vanematele võimalust koolitoitu proovida. Kuidas lapsed ise toiduga rahul on ja millised on nende lemmiktoidud? Kuula videost, mida arvavad Tartu Karlova Kooli õpilased ning einestama tulnud lapsevanemad.  

Kes meist poleks kuulnud nurinat koolitoidu teemal? Kuid kas selleks on ka põhjust? Et anda lapsevanematele endile võimalus sellele küsimusele vastata, on koolid avanud sööklate uksed. Kuni 11. oktoobrini saavad vanemad minna vaatama, kuidas on korraldatud koolilõuna pakkumine ning süüa sama lõunaeinet, mida pakub kool lastele.

Kutse koolisööklasse.
Kutse koolisööklasse. Foto: Ekraanitõmmis

Kolmapäeva lõunal on Karlova kooli menüüs pikkpoiss veiselihast, porgandikotletid, koorekaste, keedetud odrakruup, kartulipuder, keedetud kuskuss. Lisandina saab valida kaalikat, maisi, kurki, rukolat, porgandit, õuna, seemnesegu. Jookidest on valikus vesi, maitsevesi, mahlajook ja piim. Pikapäevarühma lapsed saavad veel pärast süüa makarone hakklihaga. Valik on tõepoolest mitmekesine ja ka maitsev. 

Täisväärtusliku lõunasöögi eest tuleb vanemal tasuda 2.85 eurot. 

Elu24 vestles 5. klassi õpilastega, kes parasjagu oma lõunasööki lõpetamas olid. «Koolitoit on väga hea,» kiidab üks poistest. «Mõnikord on päris hea. Näiteks täna see liha, pikkpoiss, oli hea,» ütleb Claudia. «Ükskord oli pasta Bologna kastmes, see oli väga hea,» lisab ta. Claudia klassiõde Tähe kiidab samuti pastatoite. «Mõni nädal on parem toit, mõni nädal ei ole nii hea,» leiab Margit, kes toob oma lemmikuna välja kuskussi. «Nad teevad seda väga hästi,» ütleb ta. Veel kiidavad lapsed kartuliputru ja erinevaid pastatoite.

Kui lapsed saaksid ise võimaluse koolis köögitoimkonda asuda ja menüü valida, siis mis toite nad kaasõpilastele pakuksid? «Kana,» vastab Tähe. Claudia aga pakuks mõnda kodust toitu, näiteks kotlette. Poisid aga pakuksid väikseid võileibu, kala ja frikadellisuppi. Välja tuuakse ka käsitööburgerid ja šašlõkk. 

Kooli einestama tulnud lapsevanemad Hendrik ja Kerli on pakutuga rahul. «Minule väga meeldib, väga maitsev on,» kiidab Hendrik, lisades, et koolisöökla külastus on väga põnev, kuna kaua aega pole sööklasse sattunud. Kerli kiidab mitmekesist toiduvalikut ja seda, et ka teatud toiduainete talumatusega lapsed leiavad endale sobiliku toidu. 

«Ma arvan, et põhiline põhjus, miks lapsed sellise toiduga rahul ei ole, on see, et nad saavad liiga palju suhkrut. See ajab isu ära. Kui ma lapsena sõin ise kommi või küpsist, siis ma ei tahtnud süüa kartuliputru ja salatit,» räägib Hendrik. 

Avatud koolisööklate nädal toimub juba viiendat aastat järjest.

Kuula videost, mida arvavad lapsed ja lapsevanemad koolitoidust

Tagasi üles