Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

«KOHTUEKSPERTIIS: TAPJA JÄLIL» DNA paljastas noore tüdruku mõrvari alles kaks aastakümmet hiljem

Copy
Colette Aram
Colette Aram Foto: Kaader Duo5 saatest

Täna õhtul toob telekanali Duo 5 sari «Kohtuekspertiis: Tapja jälil» ekraanile ühe Ühendkuningriigi kõmulisima mõrvajuhtumi – 16-aastase Colette Arami traagilise surma, mis raputas 1983. aastal väikest Keyworthi küla ja kogu Inglismaad, pälvides erakordset avalikkuse tähelepanu. Tegemist oli esimese juhtumiga, mida käsitleti toona ka BBC populaarse saatesarja «Crimewatch» esimeses osas.

1983. aasta oktoobri õhtul lahkus Colette Aram oma vanemate kodust, et suunduda külla poiss-sõbrale, kelle maja asus vaid mõne kilomeetri kaugusel. Umbes kell 20.10 nähti teda veel rääkimas mõne tuttavaga Nicker Hilli tänaval. Mõni minut hiljem kuulsid läheduses viibinud inimesed naise karjeid ja nägid kiiruga lahkuvat autot. Colette ei jõudnud kunagi oma sihtkohta ja tema vanemad teatasid tütre kadumisest samal õhtul. Järgmisel hommikul avastati tüdruku surnukeha lähedalasuvalt põllult – teda oli vägistatud ja kägistatud.

Auto, millesse mõrvar tüdruku tiris.
Auto, millesse mõrvar tüdruku tiris. Foto: Kaader Duo5 saatest

Juhtum tõi kaasa ulatusliku politseiuurimise ning pälvis suurt meediahuvi, kuid hoolimata kõigist pingutustest jäi tapja leidmata. Kuigi tunnistajad pakkusid mitmeid juhtlõngu, oli 1980ndate piiratud tehnoloogia, sealhulgas DNA-analüüsi puudumine, suureks takistuseks. Aastateks jäi mõrv lahendamata, jättes sügava haava nii Colette'i perekonda kui ka Keyworthi kogukonda.

Kureteopaik
Kureteopaik Foto: Kaader Duo5 saatest

Murrang saabus alles üle 20 aasta hiljem, kui DNA-tehnoloogia kiire areng võimaldas juhtumit uuesti avada. 2008. aastal suutsid uurijad DNA-proovi kaudu siduda Colette'i mõrva Paul Hutchinsoniga, kes oli kuriteo toimepanemise ajal 31-aastane ja elas Keyworthi lähedal.

Paul Hutchinson
Paul Hutchinson Foto: Kaader Duo5 saatest

Hutchinsoni tabamine sai võimalikuks tänu tema pojalt võetud DNA-proovile, mis oli seotud täiesti teise juhtumiga. Sel ajal juba 50ndates eluaastates Hutchinson oli juhtumi lahendamise ajaks elanud näiliselt tavalist elu – tal oli neli last ja ta oli olnud kaks korda abielus. Esialgu üritas ta süüd veeretada oma surnud venna kaela, kuid DNA-tõenditele ta vastu ei saanud. Hutchinson tunnistas viimaks üles Colette Arami vägistamise ja mõrva. 2009. aastal mõisteti talle eluaegne vangistus, kuid vaid üheksa kuud hiljem leiti Hutchinson oma vangikongist surnuna.

Kogu lugu rullub üksikasjalikult lahti täna õhtul kell 17.35 Duo 5 tõsielulises krimisarjas «Kohtuekspertiis: Tapja jälil: Mõrvar perekonnas».

Tagasi üles