Uus-Meremaale kerkib papist kirik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani arhitekti Shigeru Bani loodud uus Christchurchi katedraal tuleb pappmaterjalist
Jaapani arhitekti Shigeru Bani loodud uus Christchurchi katedraal tuleb pappmaterjalist Foto: SCANPIX

Uus-Meremaal asuvat Christchurchi tabas möödunud aasta veebruaris võimas maavärin, milles sai kannatada ka sealne katedraal.

Linnavõimud paljastasid eile, et Christchurchi rajatakse ajutine katedraal pappmaterjalist, edastab AFP.

Kiriku arhitektiks on jaapanlane Shigeru Ban.

Pappmaterjali kõrval kasutatakse ka terasest ja puidust konstruktsioone. Kirik tuleb nii suur, et sinna mahub 700 inimest jumalasõna kuulama.

«Ehitise tugevusel ei ole midagi tegemist ehitusmaterjali tugevusega. Nagu teada, hävitab maavärin ka raudbetoonist ehitisi,» lausus Ban.

Jaapanlane on varem projekteerinud pappmaterjalist ehitisi mitmesse maailma paika, kus maavärinad on sagedased.

Christchurchi pappkatedraal on aga tema loodud ehitusprojektidest siiani suurim. Loodetakse, et see kirik peab vastu üle 20 aasta.

Christchurch peaks uue kiriku saama selle aasta jõuludeks.

«Ajutine katedraal on linna tuleviku sümbol, keskkonnasõbralik ja odav ehitis,» sõnas Christchurchi linnavalitsuse esindaja Richard Gray.

Christchurchi üle 100 aasta vanune katedraal sai kannatada linna 2011. aasta veebruaris tabanud maavärinas ja järeltõugetes. Anglikaani kirik langetas otsuse see katedraal lammutada.

Linnavõimud ei ole otsustanud, millal ehitatakse uus ja püsiv kirik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles