Barack Obama nimetas Falklandi saari Maldiivideks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama tegi vea, mis sobinuks rohkem ta eelkäijale George W. Bushile.

Obama nimetas Põhja- ja Lõuna-Ameerika riikide tippkohtumisel Colombias Cartagenas peetud kõnes Suurbritanniale kuuluvaid Falklandi saari kogemata Maldiivideks, edastab The Telegraph.

Falklandi saari peab enda omaks ka Argentina, kus nende saarte kohta kasutatakse nime Malvinase saared.

Obama tahtis öelda Malvinase saared, kuid ütles kogemata Maldiivid. Maldiivid koosnevad 26 atollist ja asuvad India ookeanis.

Maldiivid olid Briti asumaa 1887 – 1965 ning seal oli 20 aastat Briti õhujõudude baas.

Falklandi saared asuvad Atlandi ookeani lõunaosas Lõuna-Ameerika mandrist umbes 460 kilomeetri kaugusel.

Argentina president Cristina Kirchner sõnas 2. aprillil, mil möödus Falklandi sõja algusest 30 aastat, et tegelikult kuuluvad nimetatud saared Argentinale.

Sõda saarte pärast lahvatas 1982. aastal. Sõja põhjuseks oli Suurbritannia ja Argentina vaheline vaidlus, kummale riigile kuuluvad Falklandi, Lõuna-Georgia ja Lõuna-Sandwichi saared.

Kirchner süüdistas Falklandi sõja aastapäeval Briti peaministrit David Cameroni selles, et Suurbritannia käitub Atlandi ookeani lõunaosas nagu koloniaalriik.

Möödunud nädalalõpul  Colombias Cartagenas toimunud tippkohtumisel käsitleti ka  Falklandi saarte teemat.

Obama sõnas oma kõnes, et USA on Falklandi saarte küsimuses neutraalsel positsioonil ning soovib, et Argentina ja Suurbritannia omavahelise erimeelsuse lahendaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles