Valmis virtuaalnäituste portaal

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuend virtuaalnäituselt. Miljard Kilk. Kadunud poja tagasitulek. Õli. 1980.
Lõuend virtuaalnäituselt. Miljard Kilk. Kadunud poja tagasitulek. Õli. 1980. Foto: Virtuaalmuuseum.ee

Muuseumiaastal (märgib, et 1909. aastal pandi alus Eesti Rahva Muuseumile) valmis portaal

www.virtuaalmuuseum.ee

, mis toob Eesti muuseumide näitused virtuaalsel kujul huvilisteni. Näitused on nüüdsest seal, kus on külastajad.

Ennistuskoja Kanut dokumenteerimise ja digitaliseerimise osakonna juhataja Andres Uueni sõnul kujutab portaal endast külastajatele avatud osa terviklikust virtuaalnäituste süsteemist, mida muuseumid oma kogude ja näituste esitlemiseks saavad kasutada.

„Süsteem on lihtsasti hallatav, seal on võimalus piiramatult esitada muuseumi kogusid, kollektsioone, näitusi, mis annab muuseumikülastajale uue juurdepääsuvõimaluse Eesti muuseumides tallel olevale pildi- ja helimaterjalile," selgitas Uueni.

Internetipõhise ligipääsu kõrval pakub virtuaalnäituste süsteem muuseumidele võimaluse luua konkreetsest kogust, kollektsioonist või näitusest ka võrguühendust mittevajav versioon, mida saaks jaotada näiteks CD-le.

Esimene virtuaalnäituste keskkonnas loodud väljapanek - Tartu kunstimuuseumi „Eesti modernism 1900-1930" - valmis 2006. aastal. Nüüdseks on süsteemi kaudu kättesaadavad neli mahukat näitust või kogu tutvustust: peale modernisminäituse veel Järvakandi klaasimuuseumi klaasikogu tutvustus, näitused „Üllatus! Üllatus! Kunst mittekunstimuuseumidest" ja „Ennistatud Eesti".


Neist viimane on kasutajatele kättesaadav ka inglise keeles.


„Loodame, et võimalus uudistada meie kultuuripärandit interneti vahendusel tekitab veel suurema huvi muuseumide vastu," ütles kultuuriministeeriumi IT-büroo juhataja Indrek Eensaar. „Samuti saab tänu internetile Eesti muuseumide näitustega tutvuda ükskõik millises maailma punktis, asugu kunstihuviline Jaapanis või Argentinas."

Eensaar lisas, et kultuuriministeeriumi siht on teha Eesti kultuuripärand mitmekeelsena kättesaadavaks seda eelkõige eelmise aasta lõpus avatud Euroopa digitaalraamatukogu Europeana kaudu.

Virtuaalmuuseumi portaal loodi ennistuskoja Kanut, kultuuriministeeriumi ja MindBridge OÜ koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles