Soomes Lahti kesklinnas asub väärtuslik hoone, mille esimesel korrusel tegutsevad näiteks juuksur ja elustiili butiik, kuid mille kõrgematel korrustel asuvad korterid. Viimased neli kuud on kõik hoone üürnikud pidanud läbi saama ilma vee ja kütteta, kuid see on vaid jäämäe tipp, mille all võib olla peidus ulatuslik maksupettus. Kusjuures hoonega on seotud ka Eesti ettevõte, millelt sai Soome ettevõte 1,8 miljonit eurot laenu.

«Investorite laenu kasutati kinnisvara ostuks ja sihtotstarbeliselt ning seega pettust me ei kahtlusta,» kinnitas ettevõtte juhatuse liige Tanel Kalaus Elu24-le.

Umbes 120 000 elanikuga Lahti linna südames paikneb pika ajalooga linna vanim kivist hoone, vahendab asuntomarkkina.fi, mida kutsutakse seal tegutsenud kullassepa Oskari Rajaseni järgi Rajaseni nurgaks, vahendavad Helsingin Sanomat ja Yle. Hoones tegutsevad mitmed ettevõtted, eelkõige selle esimesel korrusel, kuid teisel, kolmandal ja neljandal korrusel elavad üürnikud. 

Alates tänavu maist on selle hoone elanikud ja seal tegutsevad ettevõtjad pidanud hakkama saama ilma vee ja kütteta. Lahti linn pani kütte ja vee kinni maksmata arvete pärast, mis on aastaga kasvanud 27 000 euroni. Lahti Energia juht Antti Rautiainen kinnitas, et võlgnikku hoiatati kütte väljalülitamise eest mitu kuud varem.