Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Suri Rootsi juurtega kantrilaulja ja Kuldgloobusega pärjatud näitleja Kris Kristofferson

Copy
Kantrilaulja ja näitleja Kris Kristofferson 2009. aastal.
Kantrilaulja ja näitleja Kris Kristofferson 2009. aastal. Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Scanpix

USA kantrimuusik ja näitleja Kris Kristofferson, kes töötas oma pika karjääri jooksul paljude tuntud staaridega, suri 28. septembril. Lõppenud suvel tähistas ta oma 88. sünnipäeva. 

Kantrimuusika staari ja näitleja Kris Kristoffersoni surmast andsid teada tema lähedased ametlikus teadaandes. «Raske südamega teatame, et meie abikaasa/isa/vanaisa, Kris Kristofferson, suri rahus laupäeval, 28. septembril, oma kodus. Oleme nii tänulikud selle aja eest, mis ta meiega veetis.»

Lisaks tänas perekond kõiki mehe fänne: «Aitäh, et olete teda kõik need aastad armastanud, ja võtke teadmiseks, juhul kui te näete vikerkaart, naeratab ta ülalt meile kõigile.»

Kris Kristofferson sündis 22. juunil 1936. aastal Texase osariigis Brownsville'i linnas. Tema isapoolsed vanavanemad olid rootslased, kuid tema isa töötas USA õhujõu kindralina ning soovis sarnast karjääri ka oma pojale, vahendab IMDb andmebaas. 

Kuid Kristofferson valis hoopis muusika. «Kui ma alustasin, lootsin olla üks neist inimestest, kes toob kantrimuusikasse austust,» olevat Kristofferson oma pere sõnul öelnud, vahendab BBC

Ülikoolis õppis Kristofferson hoopis kirjutamist ning lõpetas 60ndatel oma magistrikraadi Inglismaal, Oxfordi ülikoolis. Pärast Ameerikasse naasmist läks ta kirjandusõpetajaks sõjaväkke, kuid kirjeldas seda kui põrgut. 

1965. aastal külastas Kristofferson kantrimuusika pealinna Nashville'i ning kõigest kaks nädalat hiljem, vahetult pärast sõjaväest lahkumist, kolis ta sinna oma muusikakarjääri alustamiseks. 

Oma kantrimuusika karjääri jooksul võitis Kristofferson kolm Grammy auhinda, kahel korral duettide eest Rita Coolidge'iga, kellega ta 70ndatel ka abielus oli.

1971. aastal tegi ta oma näitlemisdebüüdi ja viis aastat hiljem mängis Barbara Streisandi kõrval filmi «A Star is Born» staari. Selle rolli eest võitis ta parima näitleja Kuldgloobuse.

Sarnast edu ta näitlemises hiljem ei saavutanud, kuid 1998. ja 2002. aastal mängis ta Hollywoodi suurfilmides «Blade» ja «Blade II», mille poolest on ta laiemale avalikkusele rohkem tuntud. Aastakümnete jooksul tegi ta kaasa mitmetes filmides, mõned tuntumad kui teised, kuid tema viimased rollid jäävad 2018. aastasse.

Samal ajal jätkas ta ka muusikaga, luues 1985. aastal oma sõprade, Johnny Cashi, Waylon Jenningsi ja Willie Nelsoniga bändi The Highwaymen. «Iga kord kui ma vaatan pilti Williest, endast, Johnist ja Waylonist, mõtlen, kui võrratu see on, et nad koristaja enda sekka lasid,» viitas Kristofferson iseendale.

Cashiga oli Kristofferson koostööd teinud varemgi. Näiteks esitasid nad 1978. aastal koos Kristoffersoni kirjutatud lugu Cashi jõulusaates.

2004. aastal lisati Kristofferson kantrimuusika kuulsuste autahvlile. Oma panuse eest kantrimuusikamaastikul võitis ta ka mitmeid elutööpreemiaid.

Mitmete allikate kohaselt oli Kristoffersonil mäluprobleeme, mis arstid diagnoosisid kui Alzheimeri tõbe või dementsust. Alles 2016. aastal selgus, et muusikul oli tegelikult Lyme'i tõbi.

Ühes intervjuus rääkis Kristoffersoni kolmas abikaasa Lisa Meyers olukorrast: «Ta võttis kõiki neid ravimeid asjade vastu, mida tal tegelikult polnud, ja neil kõigil olid kõrvalmõjud.»

Kristoffersoni jäävad igatsema tema koklmas abikaasa Lisa, kaheksa last ja seitse lapselast.

Tagasi üles